Utorak 19. mar 2024.
Kafa

OČEKUJE SE POSKUPLJENJE KAFE: Rastu cene na svetskom tržištu, posle korone, pojavili se novi OZBILJNI problemi

Foto: Profimedia
Šta se to dešava na tržištu kafe?

Realno je očekivati poskupljenje kafe u maloprodaji na tržištu Srbije u narednom periodu, kao posledicu rasta cena na svetskom tržištu. Do toga dolazi zbog smanjenja prinosa u zemljama koje su glavni svetski proizvođači kafe i zbog problema izazvanih pandemijom Covid-19. 

VLASNICI NELEGALNIH OBJEKTA NEMAJU PRAVO NA GASIFIKACIJU: Zakon stoji na putu stotinama hiljada građana Srbije

VLASNICI NELEGALNIH OBJEKTA NEMAJU PRAVO NA GASIFIKACIJU: Zakon stoji na putu stotinama hiljada građana Srbije

KOLIKO KOŠTA JEDAN PROSEČAN SPLAV? Velika potražnja za nekretninama na vodi - svi bi da pobegnu iz grada!

KOLIKO KOŠTA JEDAN PROSEČAN SPLAV? Velika potražnja za nekretninama na vodi - svi bi da pobegnu iz grada!

AUTO ĆE SE PALITI SAMO U SLUČAJU NUŽDE? Cena nafte samo skače, a berel je dostigao svoj maksimum - šta čeka našu zemlju

AUTO ĆE SE PALITI SAMO U SLUČAJU NUŽDE? Cena nafte samo skače, a berel je dostigao svoj maksimum - šta čeka našu zemlju

- Zemlje uzgajivači su se usled pandemije suočile sa velikim izazovima koje nije bilo lako prevazići i koji su se reflektovali kroz smanjenje radne snage, povećanje troškova i logističke poteškoće, tako da su cenovne promene neminovne - rekao je generalni direktor kompanije Strauss Adriatic DOO, Siniša Daničić.

Cene sirove kafe na međunarodnim tržištima porasle su jer su usevi u Brazilu oštećeni zbog nezapamćene suše, dok su antivladini protesti u Kolumbiji praktično zaustavili izvoz, prenosi FT. Početkom juna referentna vrednost fjučersa u Njujorku za arabiku dostigla je najviši nivo u poslednje četiri godine, odnosno oko 70 odsto više nego u isto vreme 2020. godine.

Razorna suša u Brazilu najveća je u poslednjih 100 godina, a prema rečima Ole Hansena, šefa robne strategije Saxo banke, "imala je zaista značajan uticaj na rod kafe ove godine". Budući da je kafa berzanska roba, vlasnici pržionica i trgovci kafom imaju sklopljene terminske ugovore sa dobavljačima koji ih čuvaju od nestabilnosti cena u periodu od nekoliko meseci.

Smanjena potražnja za kafom u kafićima i restoranima zbog zaključavanja usled pandemije takođe je mogla da produži trajanje starih zaliha, tako da krajnji kupci još nisu osetili promene na svetskom tržištu kafe. Međutim, kada se zalihe istroše, uslediće neminovno poskupljenje u maloprodaji.

Kafa
Domaća kafa
Foto: Profimedia

- Još isporučujemo kafu iz prethodnih ugovora (po starim cenama). Sledeći kontigent isporuka biće skuplji. Veleprodajne i maloprodajne cene počeće da reaguju od sada do kraja godine - naveli su u kompaniji Mercante. Analitičari kompanije Jefferies navode da su maloprodajne cene kafe u Evropi bile stabilne u prvoj polovini godine, jer su pržionice i dalje pokrivene terminskim ugovorima, ali će cene početi da rastu tokom leta.

Nespresso, premijum odeljenje za kafu kompanije Nestle navodi da su se odlučili za čekanje u SAD kako bi videli koliko dugo će se visoke cene održati na tržištu sirove kafe. S obzirom na to da je prethodna žetva kafe u Brazilu bila rekordna, pojedini analitičari smatraju da tamošnji izvoznici imaju još dosta kafe od prošle godine.

Nemački trgovinski lanac Tchibo najavio je da će od ovog meseca podići cene kafe od 50 centi do jednog evra po libri, dok je američka prehrambena kompanija JM Smucker, koja stoji iza brendova kafe Folgers i Dunkin takođe najavila poskupljenje kafe.

Globalni trend neće zaobići Srbiju. - Strauss Adriatic nije menjao cene više od četiri godine, ali je realno očekivati povećanje cene kafe u maloprodaji na tržištu Srbije u narednom periodu. Treba napomenuti i to da je rast akcize od 2017. do 2020. godine iznosio 8,5 odsto i mi smo kao proizvođač uspevali da ga apsorbujemo u korist naših potrošača, ali ovo povećanje cena sirove kafe je preveliko i odraziće se i na naše tržište - istakao je Daničić.

Prema njegovim rečima, industrija kafe ima svoje specifičnosti koje je čine kompleksnom u smislu očuvanja stabilnosti. Pored cene sirove kafe, kao osnovne sirovine, i uticaja kursa dolara, moraju se uzeti u obzir i svi lokalni faktori. Kod nas je kafa i dalje akcizna roba i akciza se usaglašava sa stopom rasta cena na malo, a postoji i finansijsko opterećenje u vidu akcizne markice koja je uvedena 2018. godine. Konačan ishod neminovno utiče na krajnju cenu.

- Svesni smo odgovornosti koju imamo u trgovini sirovom kafom na globalnoj sceni, a posebno u domenu očuvanja stabilnosti cena proizvoda. U tome nam pomažu i načini kupovine kafe koji garantuju određene cene na izvesni period. Ipak, okolnosti su se toliko promenile i postale nepovoljne da je sasvim realno očekivati povećanja cena u maloprodaji u narednom periodu - zaključio je generalni direktor kompanije Strauss Adriatic.

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd