Skip to main content
Huawei

RAT se nastavlja: Huaveji podneo TUŽBU protiv Amerike

Foto: Reuters
Kineski telekomunikacioni gigant "Huavej" podneo je tužbu protiv američke Vlade zbog uvođenja zabrane za korišćenje opreme američkim državnim kompanijama.

- Američki kongres u više navrata nije mogao da predstavi nikakve dokaze kojim bi potkrepio zabranu opreme "Huaveija". Prisiljeni smo da preduzmemo pravne mere kao poslednje sredstvo - navodi se u saopštenju generalnog direktora kompanije Go Pina.

Huavej
Foto: Reuters

Zabrana je uvedena na osnovu člana 889 zakona o nacionalnoj odbrani SAD iz 2018. godine. On, takođe, lišava američke državne strukture prava da zaključuje ugovore, daje subvencije ili kredite trećim državama koje kupuju opremu ili usluge "Huaveija".

Ako taj zakon bude ukinut, kao što treba, "Huavej" bi mogao preneti u SAD napredne tehnologije i pomoći u izgradnji 5G mreže.

Rusi grade nuklearku nedaleko od Srbije: Oglasio se Medvedev tim povodom

Rusi grade nuklearku nedaleko od Srbije: Oglasio se Medvedev tim povodom

Go Pin je naglasio da kompanija trpi gubitke zbog „neustavnih“ ograničenja koje takođe sprečavaju razvoj zdrave tehnologije.

SAD insistiraju na tome da "Huavej" može iskoristiti svoju opremu za dobijanje i predaju obaveštajnih informacija kineskoj vladi.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd