Skip to main content
Mladi ljudi na poslu

REFORME: Evo šta se mladima do 25. godine starosti neće naplaćivati

Foto: Profimedia
Predstavljen nacrt reforme

Ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić koalicionim partnerima predstavio je nacrt poreske reforme koja će na snagu stupiti 2020. godine. Iako nije reč o konačnom predlogu, mere koje je za sledeću godinu osmislila ekspertska grupa mogu se nazvati demografskim merama, koje pre svega vode računa o mladima i manjim preduzetnicima.

Ne odustaje se od smanjenja opšte stope PDV-a za jedan procentni poen pa će se od prvog dana iduće godine plaćati 24 odsto tog najizdašnijeg poreza za državnu blagajnu.

To će iz državne kase "izbiti" gotovo 2,1 milijardu kuna (284,4 miliona evra), a pitanje je hoće li imati ikakav efekt na cene robe i usluga.

PAPRENA SEZONA: Preskupo podizanje keša sa bankomata - za 200 evra provizija čak 40 €

PAPRENA SEZONA: Preskupo podizanje keša sa bankomata - za 200 evra provizija čak 40 €

Kako su Hrvati napravili "sezonu za pamćenje"? Britanci napravili poređenja i dokazali kako su se susedi precenili

Kako su Hrvati napravili "sezonu za pamćenje"? Britanci napravili poređenja i dokazali kako su se susedi precenili

Svi koji za 72 sata sa trotoara ne uklone OVO, platiće kaznu 20.000 dinara!

Svi koji za 72 sata sa trotoara ne uklone OVO, platiće kaznu 20.000 dinara!

Iskustvo smanjenja PDV-a na deo namirnica pokazalo je da cene nisu bitno pale za građane, što nije dobra poruka uoči ove mere. Ipak, niži PDV obećao je premijer Andrej Plenković pa od tog svog obećanja ne želi da odustane uprkos činjenici da su ga i stručnjaci i preduzetnici, pa i građani, upozorili da bi jači uticaj na privredu imale neke druge mere.

Osim PDV-a, koji je već i izglasan u Saboru, Marić predlaže smanjenja poreskog opterećenja za mlade ljude i za manje preduzetnike.

Tako bi, predlaže ministar finansija, mlade do 25. godine starosti valjalo potpuno osloboditi od plaćanja poreza na dohodak. U Hrvatskoj je po Državnom zavodu za statistiku 121 hiljada mladih koji rade, a imaju manje od 25 godina.

Ipak, da bi im u korist išla činjenica da su oslobođeni od poreza na dohodak, morali bi imati platu veću od 3.800 kuna u neto iznosu (514,5 evra), odnosno 5.700 kuna (771,8 evra), ako koriste uvećanje osobnog odbitka na uzdržavanog člana.

Mladima od 25 do 30 godina starosti porez na dohodak obračunavalo bi se samo pola poreza na dohodak. Prema najnovijim podacima, najviše se iz te zemlje iseljavaju upravo mladi od 25 do 29 godina, a prošle godine je čak 5.000 mladih tih godina skupine napustilo Hrvatsku.

Da li će Ramuš Haradinaj biti osuđen za zločine nad Srbima?

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd