fbpx
Skip to main content
Metro

REGIONALNA METROPOLA: Do kraja godine u Beogradu počinje izgradnja metroa, novog savskog mosta i Linijskog parka

Foto: Beoinfo
Glavni gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je da će do kraja godine početi izgradnja metroa, novog savskog mosta i Linijskog parka

Očekuje i početak izgradnje Nacionalnog stadiona kao i svih pratećih sadržaja, ali i jednog broja fakulteta i kampusa za studente i profesore, kao i nastavak izgradnje škola i vrtića - naveo je gradski urbanista Marko Stojčić.

LETNJA SEZONA PONOVO UGROŽENA? Crne brojke uprkos vakcinaciji, stopirani letovi za pojedine zemlje - ko je na crnoj listi EU

LETNJA SEZONA PONOVO UGROŽENA? Crne brojke uprkos vakcinaciji, stopirani letovi za pojedine zemlje - ko je na crnoj listi EU

OD DANAS PONOVO MOŽEMO U GRČKU: Srpski državljani mogu ući samo preko dva prelaza

OD DANAS PONOVO MOŽEMO U GRČKU: Srpski državljani mogu ući samo preko dva prelaza

LETOVANJE ĆE IPAK BITI OTEŽANO?! Stigle loše vesti iz Grčke! Evo gde je ZAPELO

LETOVANJE ĆE IPAK BITI OTEŽANO?! Stigle loše vesti iz Grčke! Evo gde je ZAPELO

On je podsetio da se završavaju radovi u Skadarskoj ulici, takođe i radovi na Bulevaru patrijarha Pavla u Rakovici - kao deo unutrašnje magistralne tangente, ali i radovi na spoljnoj obilaznici.

- Izvodi se veliki broj radova, ali se tek sledeće godine očekuje ekspanzija na značajnim infrastrukturnim projektima. Period pandemije korona virusa je iskorišćen da se pripreme projekti za igradnju metroa - najveće graditeljske intervencije u zadnjih nekoliko decenija, kao i Linijskog parka koji će u značajnoj meri promentii karakter jednog velikog dela grada. Duboko se ušlo u pripreme za izgradnju mosta preko Ade Huje i novog savskog mosta, koji treba tunelom od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana da spoji savsku i dunavsku obalu - najavio je Stojčić.

žNastavlja se, kako je naglasio i sa realizacijom projekta Beograd na vodi.

Novi savski most
Novi savski most
Foto: Beoinfo

- Taj projekat za sobom povlači i mnoge druge projekte, ali je i suguran znak za investitore da su Beograd i Srbija više nego pouzdani za investiranje. Od dolaska ove gradske vlasti broj investcija u Beogradu je povećan za pet puta - ukazao je Stojčić.

Posebno je važna, prema njegovim rečima i izgradnja socijalnih i jeftinijih stanova poput kompleksa u naselju Ovča, ali i na Makiškom polju.

Takođe i nedostajuća infrastruktura i rešavanje nelegalnih naselja i objekata. Najavio je i urbanizaciju Mitićeve rupe na Slaviji koja mora, kako je istakao ranije za Telegraf Biznis, da prođe javni arhitekstonski konkurs, uz zadržavanje parka na jednoj polovini parcele.

Marko Stojčić
Marko Stojčić
Foto: Beoinfo

Istakao je, takođe, da prostor preko puta Beograda na vodi u Bloku 18 vapi za urbanizacojom, koja će početi kada se reše pravno-imovinski sporovi. Ove godine će se, prema njegovorim rečima, krenuti i u izgradnju javne garaže u Vlajkovićevoj i Fruškogorskoj ulici.

- Očekuje i početak izgradnje Nacionalnog stadiona kao i svih pratećih sadržaja, ali i jednog broja fakulteta i kampusa za studente i profesore, kao i nastavak izgradnje škola i vrtića - naveo je Stojčić i najavio nastavak obnove fasada i zgrada od značaja u prestonici.

Najavio je da će se Istorijski muzej Srbije uskoro useliti staru zgradu železničke stanice na rekontruisanom Savskom trgu, kao i završetak dela trga iza te zgrade sa budućom metro stanicom. Takođe i postavljanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću na pjaceti kod Gundulićevog venca i otkrivanje spomenika Diani Budisavljević u Savskom parku pored Beton hale.

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd