fbpx
Skip to main content
Drašković Borko

Rezultat analize primene uredbe o uslovima za izdavanje izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz geodetsko katastarskog informacionog sistema od strane javnih beležnika i geodetskih organizacija

Foto: Promo
Republički geodetski zavod je svim državnim institucijama, profesionalnim korisnicima i javnim beležnicima omogućio direktan i besplatan uvid u podatke katastra nepokretnosti.

Zato, još jednom obaveštavamo građane da nisu dužni da pribavljaju izvode iz lista nepokretnosti za potrebe ostvarivanja svojih prava pred javnim beležnicima, geodetskim organizacijama, institucijama socijalne i zdravstvene zaštite, javnim službama za priključenje komunalne infrastrukture, registracije gazdinstava i dr. 

U Topoli se obraše vinogradi, ali bez vašara: Zbog korone Oplenačka berba obeležava se samo simbolično

U Topoli se obraše vinogradi, ali bez vašara: Zbog korone Oplenačka berba obeležava se samo simbolično

NOVIH 13.500 RADNIH MESTA ZA MLADE: Za program Moja prva plata prijavilo se 5.636 poslodavaca

NOVIH 13.500 RADNIH MESTA ZA MLADE: Za program Moja prva plata prijavilo se 5.636 poslodavaca

EKSTREMNI PREDLOG AMERIČKOG MILIJARDERA: Razdelimo narodu stotine milijardi dolara zbog korone

EKSTREMNI PREDLOG AMERIČKOG MILIJARDERA: Razdelimo narodu stotine milijardi dolara zbog korone

Republički geodetski zavod je aktivno  pratio efekte primene Uredbe o uslovima za izdavanje izvoda iz lista nepokretnosti  i lista voda iz Geodetsko katastarskog informacionog sistema od strane javnih beležnika i geodetskih organizacija koja je stupila na snagu 07.07.2020. godine. Na osnovu detaljnih statističkih analiza za  period od 7.07.2020 do 11.09.2020 . godine  po podacima  iz elektorniskih servisa Republičkog geodetskog zavoda Infocentra, e-zakazivanja i Document Management System-a konstatovano je da je ukupan broj podnetih zahteva za izdavanje listova nepokretnosti na šalterima Službi za katastar nepokretnosti smanjen je za samo 50%.

Za  isti procenat je umanjen broj podnetih zahteva za izdavanja lista nepokretnosti  za potrebe postupaka u nadelžnosti Javnih beležnika (overa ugovora, ostavinskih postupaka i sl.), dok je samo za  30% smanjen broj zahteva od strane drugih državnih organa i javnih preduzeća. 
Iz napred navedenog jasno je da javni beležnici i druge institucije u kojima građani ostvaruju svoja prava ne koriste mogućnosti koje su im se pružaju direktnim i besplatnim pristupom Geodetsko katastarskom informacionom sistemu katastra nepokretnosti i na taj način građane i dalje maltretiraju i  izlažu nepotrebnim troškovima.

Dodatno,  javni beležnici izazivaju  konfuziju i zbunjuju  građane,  jer  izdaju izvode iz listova nepokretnosti čija forma nije u skladu sa odredbama navedene Uredbe.

Pozivamo i sve javne beležnike, geodteske organizacije i ostale institucije koje koriste podatke katastra nepokretnosti,  da radi efikasnosti postupaka koje vode, a u interesu građana Republike Srbije  koriste sve prednosti servisa i aplikacija koje je razvio Republički geodetski zavod, a za koje je dobio niz priznanja od domaćih i inostranih institucija i organizacija.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd