fbpx
Skip to main content
Nevreme, grad

Rod desetkovan: Zbog grada proglašena VANREDNA SITUACIJA, najviše stradali MALINJACI

Foto: Srbija Danas
Šteta se procenjuje

Nevreme praćeno gradom koje je u subotu veče zahvatilo područje opštine Ivanjice pričinilo je ogromne štete na malinjacima, pa se procenjuje da će ove godine rod u pojedinim selima biti desetkovan. Vanredna situacija proglašena je u četiri mesne zajednice: Ivanjica, Bukovica, Opaljenik i Prilike, a opštinska komisija tek treba da izađe na teren i evidentira pričinjenu štetu, posebno u zasadima "crvenog zlata", po čemu je ovaj kraj poznat.

- Od grada koji je padao duže od dvadeset minuta najviše su stradali zasadi maline. Ne znamo još kolika je šteta, ali je sigurno da su oštećenja velika, jer je grad dugo padao, a bio veličine lešnika, čak i oraha - kazao je zamenik predsednika opštine Ivanjica Momčilo Mitrović. - Kakvo je tačno stanje znaćemo u ponedeljak. Protivgradni strelci su uradili sve što je bilo neophodno, ispaljeno je 100 protivgradnih raketa, što nije sprečilo grad, ali je pomoglo da šteta ne bude još veća.

Proizvođači su uplašeni za ovogodišnju sezonu, jer, kako kažu, u pojedinim mestima grad je ogolio stabljike maline i neće imati šta da rodi. Silna kiša u nekim brdskim selima bukvalno je odnela ceo sloj obrađenog zemljišta, pa su malinjaci, kupinjaci i zasadi krompira u opasnosti.

malina
Foto: Srbija Danas

- Niko ovde ne pamti toliku kišu, obrađeno zemljište je svo "otišlo". Teško će biti sanirati ga, jer ovo je brdski kraj i nemamo dovoljnu dubinu zemljišta, kao na primer Vojvodina, kako bi uspeli da održimo zemlju. Pokušaćemo ponovo da prefreziramo, ali ne znam koliko će to pomoći - kaže Miloje Stevanović iz sela Dubrave.

I pre tri godine su od nevremena stradali malinjaci u ivanjičkom kraju i tada je šteta procenjena na oko deset miliona evra. I tada, ali i sada stradao je zasad Milovana Markovića iz okoline Ivanjice, koji pod malinom ima nešto manje od dva hektara.

- Taman je malina lepo krenula, ove godine su joj prijale vremenske prilike, a nije ni bilo kasnog mraza. Ali, eto stiže nesreća sa neba. Kod mene će šteta biti stopostotna. Slično mi se dogodilo pre dve godine, a još ni od koga nisam naplatio štetu... Nisam optimista da ćemo i ono od ranije, a ni od ove godine uspeti da naplatimo - rekao nam je Marković.

Koridor 10 kao prilika za dobru zaradu: Duž važne srpske saobraćajnice stranci razvijaju biznis

Najveći problem je i dalje što većina malinjaka nema protigradnu mrežu, a i proizvođači se retko opredeljuju da osiguraju svoje zasade.

Šteta

Okujno nevreme u Ivanjici napravilo je i manje materijalne štete na krovovima kuća i na automobilima. Ulice su bile potopljene, a u brojnim domaćinstvima voda je prodrla u podrume. Obilne padavine uslovile su i pokretanje više klizišta u Ivanjici.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
0 Beograd