Skip to main content
 • Read more Zadruga Zadruga

  MARKO SVE ISPLANIRAO!? Miljković namerava da OSTAVI Lunu, a evo i KADA!? ISPLIVALO SVE, Luna još NE ZNA!

 • Read more Notr Dam Svet

  (VIDEO) Snimak koji najbolje pokazuje posledice katastrofe u Notr Damu

 • Read more Mesto zločina Region

  UŽAS NA SEOSKOM IMANJU: Brat i sestra pronađeni mrtvi, telo muškarca unakaženo

 • Read more Milo Đukanović i Duško Knežević Region

  MILO TUŽIO KNEŽEVIĆA I CRNOGORSKI MEDIJ: Malo mu bogatstvo, pa zahteva odštetu od STO HILJADA EVRA!

 • Read more Aleksandra Subotić Zadruga

  LAGALA SVE! Aleks izletela UPLAKANA NAPOLJE, UHVAĆENA JE! Isplivala istina o NJENOJ vezi sa Davidom!

 • Read more arktik Svet

  NAUČNICI NA ANTARKTIKU PRONAŠLI TRAG STAR 200 MILIONA GODINA! Tokom ekspedicije otkrivena neverovatna stvar!

 • Read more Budućnost - Crvena zvezda Košarka

  NECENZURISANO: Objavljen snimak UŽASA iz Morače! Evo kakvu su TORTURU pretrpeli Topić i Čović (VIDEO)

srednjoškolci na ispitu

RODITELJI I DECA SE HVATAJU ZA GLAVU: Počinju pripreme za upis na fakultete, a evo koliko će to KOŠTATI

Foto: Profimedia/ilustracija
Srednjoškolci su, u zavisnosti od fakulteta i od toga da li se spremaju u okviru ustanove, privatne režije ili onlajn, na pripremnu nastavu, uveliko krenuli, dok uskoro počinju da se spremaju i nove grupe budućih brucoša.

Cene priprema na prestoničkim fakultetima variraju od 20.000 do 40.000 dinara, dok je u privatnim edukativnim centrima cena znatno viša i ide do 500 evra. 

Najpovoljnija je cena pripremne nastave na Mašinskom, gde 65 časova iznosi 20.000 dinara, a najskuplja na Elektrotehničkom fakultetu, gde 60 časova, plaćenih na rate, iznosi 40.000 dinara. To ne čudi s obzirom na to da se prošle godine u prvom krugu, za indeks ETF prijavilo 1209 kandidata za ukupno 675 mesta.

Testiranje
Testiranje
Foto: Profimedia/ilustracija

Filološki fakultet jedan je od retkh koji nudi onlajn materijale, za opšti i intezivni kurs, koji po jeziku koštaju 12.000 ili 15.000 dinara, dok je za one koji uče dva jezika cena nešto niža.

Ovo su SVE PREDNOSTI studiranja online

Jedan od najpopularnijih fakulteta je Fakultet organizacionih nauka (FON), koji organizuje pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita iz matematike. 

- Nastavu drže profesori i asistenti FON-a. Cena pripremne nastave je 29.000 dinara ukoliko se plaća u celosti ili 30.000 dinara na rate. Kandidati koji pripremaju matematiku na FON-u mogu konkurisati i na druge tehničke fakultete, kao što su Građevinski, Elektrotehnički, Mašinski, Matematički i mnoge druge fakultete, napominju iz ove ustanove.

Fakultet
Foto: Srbija Danas

Upravo na to računaju budući brucoši s obzirom da su Analize upise studenata na studijske programe prvog nivoa studija pokazale da upravo da je FON u šest od 10 najčešćih kombinacija srednjoškolaca koji apliciraju na  više fakulteta. 

Kada je reč o prirodnim naukama, pripremna nastava uveliko se odvija iz hemije i matematike na Farmaceutskom fakultetu, tačnije od prve nedelje decembra 2018. godine i po predmetu iznosi 27.000.

Konkurs za prijem 1.000 doktoranada na naučne projekte: Posao za mlade

- Broj časova nastave je 80 časova hemije i 80  časova matematike, a cena priprema po predmetu iznosi 27.000 dinara - objasnila je prodekan ove ustanove dr Anđelija Malenović.

U privatnim edukativnim centrima pripreme su krenule od oktobra, gde indivudalni časovi koštaju od 10 do 30 evra, a roditelji na kraju pripreme neretko izdvoje 500 evra za ceo kurs. 

fakultet
Foto: Srbija Danas

Konkrurencija je ogromna kada su neki fakulteti u pitanju.

- Na FON-u ili ETF-u ima pet puta više kandidata nego što se zvanično upiše. Za upis na jedan fakultet u Beogradu se bori cela Srbija i Republika Srpska. Veliki broj budućih brucoša dolaze u Beograd samo na vikend kako bi odslušali nastavu- objašnjavaju iz centra.   

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd