fbpx
Skip to main content
mobilni telefon

U REGIONU ĆE SE TELEFONIRATI BEZ ROMINGA! Poznat datum od koga više nećete morati paziti s kojom zemljom razgovarate

Foto: Shutterstock
Od 1. jula ukida se roming na Zapadnom Balkanu

Režim "rominga kao kod kuće" na Zapadnom Balkanu od 1. jula znači korak bliže snižavanju cena rominga sa EU, rekla je generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na sastanku Radne grupe zapadnog Balkana za politiku rominga.

INDIJANCIMA PREKIPELO, DŽIP ČIROKI ODLAZI U PROŠLOST! Nakon pola veka trpljenja, diglo se pleme na noge!

INDIJANCIMA PREKIPELO, DŽIP ČIROKI ODLAZI U PROŠLOST! Nakon pola veka trpljenja, diglo se pleme na noge!

UPLATNICE ODLAZE U PROŠLOST: NBS uvela novu opciju, račune ćemo plaćati skeniranjem koda!

UPLATNICE ODLAZE U PROŠLOST: NBS uvela novu opciju, račune ćemo plaćati skeniranjem koda!

VEĆE PLATE, BOLJI PUTEVI, VIŠE RADNIH MESTA: Šta stoji u najvažnijem strateškom dokumentu koji je Srbija predala EU

VEĆE PLATE, BOLJI PUTEVI, VIŠE RADNIH MESTA: Šta stoji u najvažnijem strateškom dokumentu koji je Srbija predala EU

Bregu je tokom jučerašnjeg sastanka podsetila da potpisivanje Sporazuma o snižavanju cena rominga na zapadnom Balkanu u aprilu 2019. godine predstavljalo istorijsko dostignuće i jedan od glavnih rezultata Digitalne agende za zapadni Balkan, koja je na ispit stavila predanost i poverenje u regionalni dijalog i ujedno donela konkretne koristi građanima.

- Uverena sam da će region opet imati rezultate i da će, kada se pandemija okonča, naši građani uživati sve pogodnosti regiona bez rominga - rekla je Bregu.

Iz RCC-a je saopšteno da su troškovi rominga između zapadnog Balkana i EU ogromni i nisu zasnovani na tržišnim uslovima, te da, zbog izuzetno velikih troškova rominga, građani regiona istu uslugu plaćaju četiri puta više nego građani Unije.

- Naš naredni korak je snižavanje cena rominga između zapadnog Balkana i EU, za šta će biti potrebna puna predanost svih uključenih aktera, a posebno telekom operatera, kao i jednako važna tehnička podrška Evropske komisije, Generalne direkcije za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije i Generalne direkcije za susedstvo i pregovore o proširenju, te najviših zvaničnika iz regiona - navela je Bregu.

Doći će i do snižavanja cena između EU i regiona

Šef Odseka u Generalnoj direkciji EU za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije Dejvid Ringors rekao je da je regionalna saradnja pravi put za ostvarivanje rezultata za građane zapadnog Balkana, a potpuno sprovođenje Sporazuma o snižavanju cena rominga u regionu prvi korak ka snižavanju cena između EU i regiona.

Šef sektora u Generalnoj direkciji za susedstvo i pregovore o proširenju Alesandra Sgobi rekla je da treba održati pozitivan zamah i nadovezati se na uspehe RCC-a jer snižavanje cena rominga između zapadnog Balkana i EU region može približiti jedinstvenom tržištu Unije.

Na sastanku koji je organizovao RCC okupili su se predstavnici EU, ministarstava zaduženih za informacione i komunikacione tehnologije i regulatornih tela iz regiona koji su razgovarali o trenutnom statusu sprovođenja regionalnog Sporazuma o snižavanju cena rominga, kao i o budućim koracima ka snižavanja cena rominga između EU i zapadnog Balkana.

U prvim mesecima sprovođenja regionalnog Sporazuma došlo je do povećanja prenosa podataka u romingu u celom regionu, kao i značajnog smanjenja troškova rominga, i to između 83 i 96 odsto, što je pomoglo u pripremama za ukidanje rominga na zapadnom Balkanu do kojeg bi trebalo doći 1. jula, navodi se u saopštenju.

Zapadni Balkan bez rominga i snižavanje cena rominga sa EU deo je programa zajedničkog regionalnog tržišta, na šta su se lideri regiona obavezali na samitu u Sofiji u novembru 2020. godine.

RCC ističe da će na transparentan i sveobuhvatan način pomoći u celom procesu pripreme koraka ka snižavanju cena rominga između EU i zapadnog Balkana, uključujući i olakšavanje održavanja regionalnih konsultacija sa svim relevantnim akterima.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd