fbpx
Skip to main content
Bitkoin

RUDAR 21. VEKA: Kompjuter iz NASA Apollo misije na Mesec reprogramiran za traženje bitkoina

Foto: Profimedia
Među mnogim tehnološkim pomagalima koja su učestvovala u misiji spuštanja na Mesec nalazio se i Apollo Guidance Computer koji je leteo zajedno sa posadom.

U vreme kada su računari bili veličine frižidera, te čak zauzimali čitave prostorije, ovaj Apollo računar je težio tek nešto više od 31 kilograma, te je pored toga bio i jedan od prvih kompjutera u okviru kojeg su korišćena integrisana kola.

Tim kompjuterskih istoričara došao je do jednog Apollo Guidance modela i učinio ga funkcionalnim, i nakon toga došao na ideju da bi stari računar mogao da posluži za rudarenje Bitkoina

Danas se za rudarenje koristi specijalni hardver koji je sposoban da brzo izvede operacije koje digitalnom rudaru obezbeđuju da bude deo procesa, i tako zaradi svoj delić kripto-kolača.

VAŠ AUTOMOBIL VIŠE NIJE ZA VOŽNJU? Evo šta da radite sa njim i kako da se oparite

VAŠ AUTOMOBIL VIŠE NIJE ZA VOŽNJU? Evo šta da radite sa njim i kako da se oparite

BEZ DLAKE NA JEZIKU Gejts otkrio šta je to Stiv Džobs imao, a on nema

BEZ DLAKE NA JEZIKU Gejts otkrio šta je to Stiv Džobs imao, a on nema

TRŽIŠNA KLACKALICA: Američke zalihe nafte pale, cene PONOVO SKOČILE

TRŽIŠNA KLACKALICA: Američke zalihe nafte pale, cene PONOVO SKOČILE

Apollo Guidance Computer je prilično sporiji od toga, pa bi za rudarenje jednog Bitkoin bloka, kako tvrde eksperti, bilo potrebno nezamislivo mnogo vremena, što je razumljivo budući da se radi o opremi koja je nastala pre čitavih 50 godina. Tako je rudarenje postalo deo Apollo zaostavštine, ali samo kao eksperiment, budući da prastari modeli nisu u stanju da konkurišu novoj opremi koja se proizvodi specijalno za rudare.

Ovo nije prvi put da je ovaj tim pokušao da implementira Bitkoin rudarenje u prastaru tehnologiju, te su pre nekoliko godina slično učinili sa starim IBM 1401 računarom koji je proizveden sredinom šezdesetih godina prošlog veka, ali je mašina bila sporija i od Apollo Guidance računara.

Prija li vam zahlađenje?

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
25 Beograd