Skip to main content
Aleksandar Vučić

VUČIĆ NA OTVARANJU POGONA "JUMKO" U RUDNOJ GLAVI: Dva dana pred Vidovdan ispunili smo obećanje (FOTO/VIDEO)

Foto: Instagram printscreen/avucic
Otvaranju fabrike prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Vučić je prisustvovao početku rada proizvodnog pogona fabrike Jumko, u Rudnoj Glavi, kod Majdanpeka čiju je izgradnju najavio u aprilu mesecu.

Premijerka Brnabić u Nišu: Prvi dan trodnevne posete Nišavskom okrugu

Premijerka Brnabić u Nišu: Prvi dan trodnevne posete Nišavskom okrugu

PREMIJERKA SUTRA U NIŠU: Obilazak Niške Banje i arheološkog nalazišta Medijana

PREMIJERKA SUTRA U NIŠU: Obilazak Niške Banje i arheološkog nalazišta Medijana

ZORAN ĐORĐEVIĆ O UPADU JEREMIĆA U PREDSEDNIŠTVO: Junačine i moralne gromade dobile šta zaslužuju

ZORAN ĐORĐEVIĆ O UPADU JEREMIĆA U PREDSEDNIŠTVO: Junačine i moralne gromade dobile šta zaslužuju

Pitanja novinara

Na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine predsednik Vučić rekao je da će biti mnogo teško imati konstruktivan dijalog Beograda sa Prištinom, ali da će Beograd nastaviti da se vodi politkom otvorenog i konstruktivnog dijaloga u međunarodnim okvirima. 

- Što se tiče izjava gospodina Kurtija, ja razumem da on ne razume u potpunosti realnost. Zato je najbolje da idemo ka kompromisu, ali on misli da je svet rođen onog dana kada je on pobedio na izborima. Biće teško, ali moramo da pokažemo odgovornost i posvećenost - rekao je Vučić.

Vučić se osvrnuo i na ekonomski napredak Srbije rekavši da ga ne pogađa što neki ekonomski prosperitet brojnih delova Srbije pogrdno nazivaju "Potemkinova sela". 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Pitajte ih da li je plata koju oni primaju izmišljena ili stvarna. U Srbiji se dosta izgradilo i uradilo na svakom aspektu - rekao je Vučić. 

Predsednik je na pitanje o upadu Vuka Jeremića i njegovih pulena u zgradu Predsedništva rekao da je to nečuveno ponašanje. 

- Oni mene ničim nisu ugrozoli, to je njihov čist politički performans. Ono što mene brine to je što oni ugrožavaju budućnost Srbije - rekao je Vučić i dodao da bi opet isto uradio, sišao i razgovarao sa njima: 

- Normalna i pristojna Srbija se ne plaši batinaša, normalna i pristojna Srbija se ne plaši takvih ljudi. To što su oni uradili je čist politički performans, da li im je urodio plodom saznaćemo na izborima. Moj posao kao predsednika je da budem ispred ugroženog i napadnutog dela naroda - rekao je Vučić, i dodao da onima koji prete i ugrožavaju budućnost Srbije takvi pokušaji nikada neće uspeti. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je danas nasilje nad ženom na Adi Ciganliji, kao i zlostavljanje u Petnici i poručio da taj užas ima ime i prezime, a ono nije Petnica.

- Što se Petnice tiče užasno je što se dešavalo. Ali to govori i o boljem stanju u našem društvu, da se sme govoriti i o ovome. Kroz Petnicu prošlo je na hiljade divnih mladih ljudi, i to se mora reći. Mora da se govori o problemu, ali to nije uradila Petnica. To je divna institucija, koju smo svi zajedno sada uništili, kao što smo uništavali Krušik, zbog sitnih političkih interesa - rekao je on.

Vučić je podvukao da to nije uradila Petnica, već da treba reći da su to uradila dva lica.

- Dajte da ne uništavamo naše institucije. Sutra kada se dogodi tako nešto na Pravnom, ili nekom drugom fakultetu neće roditelji slati decu na te fakulktete. Dajte da samo ne uništavamo, ne uvezujemo sa našim institucijama - kazao je on.

Ukazao je da su naslovi u medijima bili „Strava i užas u Petnici“ i upitao koja će majka ili otac poslati svoje dete posle tih naslova na veličanstveno mesto znanja kakva je Petnica, u koje je država ulagala i ulagaće i u buduće.

- Dajte da ne uništimo sve pred sobom. Dajte da privedemo krivce, pokažemo kolika je presuda za primer svima, ali ne moramo da uništavamo svaku instituciju - apelovao je on.

S tim u vezi je rekao da nije morao ni da se uništi Kruških uz pomoć konkurencije iz inostranstva, a da se posle kaže da država obezbedi posao i plate.

- Pozivam na malo vise odgovornosti, poštovanje, poštenje prema državi. Te stvari su užasne, ali imaju ime i prezime, a ono nije Petnica - rekao je on.

To što je neko nekoga silovao u nekoj školi, fakultetu, kaže, ne znači da su svi nastavnici, đaci, domari takvi, već naprotiv.

Kada je reč o nasilju na Adi Ciganliji rekao je da je video snimak, i da on ostavlja užasan utisak.

Kazao je da je zadovoljan što su nadležni organi uradili brzo svoj posao.

- To nije samo pitanje fizičkih povreda, već da neko misli da ima pravo da udari ženu, da je ponižava na javnom mestu, to ne sme da se dogodi. Zato sam stao juče ispred onih koji na takav način vređaju žene - naglasio je on.

Obraćanje predsednika Srbije

 - Ponosan sam na činjenicu što smo pre samo dva i po meseca rekli da ćemo da gradimo fabriku i to sproveli u delo. Lakše će da se garantuje budućnost vašoj deci i porodici. Prošao sam putem Kokočevac - Rudna glava i to je odličan put. Sve više zahteva ima za tekstilnu industriju. Hoću da se zahvalim vama divnim ženama ovde koje radite posao koji nimalo nije lak i koji radite za tu platu. ja ću da vam saopštim još jendu lepu vest, država će da subvencioniše za povećanje plata i već od sledećeg meseca očekujte platu od 38.000 dinara - rekao je Vučić nakon čega je usledio aplauz prisurtnih.

Predsednik je rekao da će i dlaje nastaviti da se ulaže u razvoj Istočne Srbije. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Dame i gospodo, pre svega drage dame koje radite ovde, ponosan sam na činjenicu što smo pre samo dva i po meseca rekli da ćemo da napravimo fabriku i da smo sve to stigli. Pitao sam nekolik divnih dama, svima je druga plata u kući, tako da će nešto lakše da se živi i garantuje sigurnost vaše dece. Nastavićemo da snažimo našu Srbiju, ovde, na istoku, nadam se da će ogroman broj ljudi da se vrati iz inostranstva, kao i da ćemo imati više dece - rekao je Vučić.

- Kinezi dosta rade i rad euspešno. Prosečna plata biće 98.000 u odnosu na 60.000 dinara pr enekoliko godina. Ja se nadam da ću za koju godinu doći ovde i videti da imamo više dece i novih radnih mesta. 

Predsednik je pozvao direktora Koridora Srbije da saopšti koje će se nove deonice puteva graditi u Srbiji sa posbnim akcentom na brze saobraćajnice u Srbiji i u Majdanpeku.  

 Obraćanje predsednika Vučića građanima

Predsednik se obratio okupljenim meštanima koji su došli da ga pozdrave i zahvalio im se što su u toliko velikom broju došli po vrućini da prisustvuju ovoj događaju.

- Veoma sam srećan što nam sve izgledakako najlepši delovi Zapadne Evrope. Gradimo nove puteve. to su ogromne promene, i kada smo ih obećali, mnogi su mi se smejali. Zahvalan sam Jumci, Ministarstvima, i svima koji su vredno radili na realizaciji. Mi danas imamo novu fabriku dva dana pre Vidovdana. Sada mi kažu da treba i vrtić, ali vrtić ima smisla ako imamo više dece, ja vam to obećavam, ali i očekujem da bude i više dece onda. Sve najbolje želim vama i vašim porodicama, više smo uložili u Rudnu Glavu tokom proteklih nekolimo neseci nego tokom proteklih 70 godina. Živela Rudna Glava, živeo Majdanpek, živela Srbija - rekao je Vučić 

Predsednik Vučić stigao u Rudnu Glavu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić po dolastu u Rusnu Glavu na otvaranje fabrike "Jumko" razgovarao je sa građanima o tome šta je još neophodno za kvalitetno funkcionisanje života. 

- Dosta smo uradili ovde. Kao kroz Švajcarsku da prolazite - rekao je Vučić.,

Rudna Glava
Rudna Glava
Foto: TV Pink/Printscreen

Vučić je razgovaro sa predstavnikom ove kineske kompanije rekavši da je saradnja sa ovom kompanijom dosta uticala na povećanje srpske privrede. Predsednik je takođe govorio o budućim projektima sa predstavnikom kineske kompanije i ukazao na to da je neophodno da se poštuju svi ekološki propis.  

- Svet je pokušao da uništi Kineze na polju trgovine čelikom i bakrom, a sada vidimo da Kina drži 70 odsto tržšta i bakra i čelika - rekao je Vučić i dodao da će prosečna plata zaposlenih u firmi Zi Đinu "Jumko" biti 98.000 dinara. 

Otvaranje pogona počelo je u 10 časova

Predsednik Vučić je prvu dozu vakcine protiv virusa korona primio upravo u Rudnoj Glavi.

Novi pogon vranjanske kompanije "Jumko" u Rudnoj Glavi, površine oko 1.000 kvadratnih metara, izgrađen je od temelja za svaga dva i po meseca, izjavila je pi-ar kompanije Gordana Savić.

- U ovaj pogon ''Jumko'' je uložio blizu milion evra, a u njemu će u dve smene raditi 80 žena koje će se baviti šivačkim poslom. Njih 29 je bilo na obuci u Vranju, i one će obučiti preostale radnice, ali će uz njih biti i naši tehnolozi iz Vranja. Proizvodni program je kao i u svakoj ''Jumkovoj'' fabrici, konfencija i uniforme za snage bezbednosti - precizirala je Savićeva.

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd