fbpx
Skip to main content
Dmitrij Rogozin

RUSI DOLAZE: Rogozin najavio mogućnost da njihove kompanije dođu u Srbiju

Foto: Profimedia
Pored odlične saradnje u oblasti energetike, saobraćajne infrastrukture i poljoprivrede, još jedna sjajna stvar nam dolazi od Rusije

Potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin izjavio je da se odnosi između Rusije i Srbije tradicionalno razvijaju "u duhu međusobnog poverenja i višestrane saradnje", istakavši da je Srbija uvek bila strateški partner Rusije na Balkanu i u Evropi.

On je to rekao u subotu u Sočiju, na 16. zasedanju srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, gde je sa potpredsednikom Vlade Srbije i šefom diplomatije Ivicom Dačićem potpisao Protokol o saradnji. Rogozin je podsetio da su upravo u Sočiju pre pet godina predsednici dve zemlje potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu Rusije i Srbije.

Rusko i srpsko rukovodstvo, ukazao je potpredsednik Vlade Rusije, posvećuje veliku pažnju održavanju intenzivnog političkog dijaloga i progresivnom razvoju međudržavnih odnosa.

- Za samo nekoliko dana, naše zemlje će obeležiti 180-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa - rekao je Rogozin, istakavši da je prva poseta Aleksandra Vučića kao predsednika Srbije Moskvi bila najvažniji događaj krajem prošle godine.

biznis centar
Foto: Profimedia/ilustracija

- Na sastanku 19. decembra 2017, predsednici dve zemlje razgovarali su o čitavom nizu bilateralnih pitanja, dajući prioritet ekonomiji, a naš Međuvladin komitet služi kao važan instrument za produbljivanje te saradnje - rekao je Rogozin.

On je naveo i da, pored tradicionalnih odnosa bilateralne saradnje - kao što su energetika, saobraćajna infrastuktura, poljoprivreda - dve zemlje razmatraju i saradnju u novim oblastima kao što je uspostavljanje lokalne proizvodnje ruskih kompanija u Srbiji, saradnja na polju visokih tehnologija i inovacija, civilnog vazduhoplovstva i drugo.

Upoznala muža u gradu, sad ga prati na njivu: Kojići OBNOVILI dedino imanje, pa ostali da SE BOGATE na selu

Rogozin je istakao da je trgovinska razmena između Rusije i Srbije porasla za 23 odsto u 2017. godini.

Pomenuo je i dalje aktivnosti Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, koje obuhvataju operacije velikih razmera u cilju čišćenja teritorije od mina, gašenja požara...

Rusija, rekao je Rogozin, namerava da nastavi rad na rešavanju humanitarnih problema u regionu, istakavši da je ruska stranka otvorena za saradnju s trećim zemljama i da računa na obezbeđivanje međunarodnog statusa za Srpsko-ruski centar u Nišu.

Raj za privrednike iz Srbije: Evo šta treba da znate ako hoćete da USPEŠNO poslujete u Nemačkoj

Takođe, ukazao je na rastući udeo inovativne komponente u bilateralnoj saradnji, odnosno udeo projekata koji su vezani za promovisanje ruskih visokotehnoloških proizvoda na srpskom tržištu.

- Ubeđen sam da će takvi projekti doprineti daljem razvoju i jačanju rusko-srpskih odnosa generalno, za dugoročnu perspektivu - zaključio je potpredsednik Vlade Rusije.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
-1 Beograd