fbpx
Skip to main content
Rusija uvodi veće carine SAD

RUSIJA uvodi KONTRAMERE TRAMPU: Carine više za 40 odsto na AMERIČKE proizvode

Foto: Profimedia/ilustracija
Odgovor ruske strane na povećane tarife SAD-a

Rusija je povećala carine na uvoz određenih proizvoda iz SAD u rasponu od 25 do 40 odsto, kao odgovor na američke tarfie na uvozni čelik i aluminijum, koje je u martu uveo Vašington, saopštilo je rusko Ministarstvo za ekonomski razvoj.

- Kompenzacione mere se primenjuju kroz dodatne, više stope uvoznih dažbina u rasponu od 25 do 40 odsto na cenu uvezene robe. Primenjivaće se na određenu američku robu za koju postoji alternativni proizvod proizveden u Rusiji - rekao je ministar Maksim Oreškin.

Pre svega, kako je precizirao, ove carine se odnose na određene vrste mašina za izgradnju puteva, na naftnu i gasnu opremu, alate za obradu metala i bušenje kamena, kao i na optička vlakna.

U saopštenju Ministarstva je navedeno da bi Rusija u roku od tri godine mogla da uvede dodatne carine na uvoz robe iz SAD-a, kao kontrameru, s obzirom na to da aktuelne kontramere Moskve ne amortizuju u potpunosti štetu nanetu ruskim izvoznicima izazvanu postupcima američkih vlasti.

Ministar ekonomskog razvoja Maksim Oreškin
Ministar ekonomskog razvoja Maksim Oreškin
Foto: Profimedia

- Šteta koju trpe ruski izvoznici zbog američkih trgovinskih ograničenja procenjuje se na 537,6 miliona dolara. To je iznos dodatnih troškova koje ruski dobavljači moraju da plaćaju u SAD-u. Naše povećane carine na sadašnjem nivou pokrivaju samo deo štete - 87,6 miliona dolara - rekao je ministar Oreškin.

Dodao je da je to nadoknada na koju Rusija ima pravo prema pravilima Svetske trgovinske organizacije, a da će ostatak kompenzacionih mera Rusija moći da uvede u roku od tri godine od stupanja na snagu povećanih tarifa u SAD - to jest 21. marta 2021. godine, ili ako STO objavi da američke mere nisu u skladu sa pravilima te organizacije.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd