fbpx
Skip to main content
Ruski pasoš

RUSIJA UVODI PROGRAM "ZLATNIH VIZA": Poznati uslovi za trajno prebivalište

Foto: Profimedia/ilustracija
Trajno prebivalište pruža vlasnicima širok dijapazon prava sličnim onima koje poseduju građani Rusije

Naime, Rusija planira da uvede šemu "zlatnih viza", odnosno da strancima ponudi trajno prebivalište u zamenu za investicije u rusku ekonomiju, objavio je sajt "Izvestije" u petak.

Prema nacrtu propisa koji je pripremilo Ministarstvo ekonomije te zemlje investitorima bi bilo ponuđeno trajno prebivalište za investicije u rusku privredu u vrednosti od najmanje 10 miliona rubalja (130.000 dolara).

POSAO U DOBA KORONE: Tri grupe radnika sada na udaru, ali u prednosti kad prođe pandemija

POSAO U DOBA KORONE: Tri grupe radnika sada na udaru, ali u prednosti kad prođe pandemija

PONOVO PADA JAVNI DUG: Predlog budžeta za 2021. u Skupštini Srbije

PONOVO PADA JAVNI DUG: Predlog budžeta za 2021. u Skupštini Srbije

SAMO DA NIJE PRVI I ZADNJI SPRAT: Šta je pravi razlog zbog koga se najteže prodaju stanovi na poslednjem spratu

SAMO DA NIJE PRVI I ZADNJI SPRAT: Šta je pravi razlog zbog koga se najteže prodaju stanovi na poslednjem spratu

Kako piše "Moskva tajms", Rusija se nada da će ta šema privući investitore iz "problematičnih" jurisdikcija u Africi, sa Bliskog istoka i iz Azije.

Trajno prebivalište pruža vlasnicima širok dijapazon prava sličnim onima koje poseduju građani Rusije, izuzev prava glasa ili prijema u vojnu službu. Trajni rezidenti oporezuju se istom stopom kao i ruski građani - što može biti značajno niže nego za strance. Takođe mogu da ulaze i izlaze iz Rusije bez viza, koriste bezvizne režime Rusije sa drugim zemljama, rade u Rusiji bez potrebe da vade radnu dozvolu, imaju pristup državnim službama i otvaraju firme i započinju poslove uz mnogo manje birokratije.

Međutim, neki stručnjaci kazali su "Izvestiji" da su predloženi troškovi u ruskom programu relativno viaoki u odnosu na slične šeme u traženijim destinacijama, kao što su zemlje EU i karipska ostrva.

Loše strane programa

Jedan od uslova za dobijanje "zlatne vize" je i taj da se očekuje da kandidati polože test iz ruskog jezika kako bi njihova prijava bila uspešna. Takođe, ruski propisi o tome da stalni rezidenti moraju da prijave račune u stranim bankama bi takođe mogli umanjiti privlačnost ovog programa.

Najjeftinija mogućnost koju predlaže Ministarstvo ekonomije predviđa da stranac osnuje kompaniju u Rusiji, investira 10 miliona rubalja i zaposli najmanje 10 ruskih radnika. Da bi se dobilo trajno prebivalište kupovinom nekretnine ili državnih obveznica, potrebno je da aplikant investira najmanje 30 miliona rubalja (390.000).

Za sličan program postoji u Grčkoj, čime se dobija trajno prebivalište u EU, potrebno je samo 250.000 evra (300.000 dolara) investicije u nekretnine.

Ruske vlasti do sada nisu blagonaklono gledale na druge programe "zlatnih" pasoša i viza, koji su omogućili bogatim Rusima - i njihovom novcu - da napuste zemlju. Ta zemlja je čak proteklih godina pokrenula kontroverzan projekat privlačenja ruskih investitora nazad, obećavajući im poresku amnestiju za one koji vrate svoj kapital u Rusiju.

Koliko vremena dnevno provodiš razgovarajući uživo sa roditeljima?

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
4 Beograd