Skip to main content
Silja Pluton

Ruska trenažna raketa: "Ađutant" simulira vazdušne mete

Foto: Printscreen/youtube/Silja Pluton
Ruski stručnjaci su u svrhu testiranja novog naoružanja razvili visokomobilni sistem "Ađutant" koji može da imitira krstareće rakete i bespilotne letelice.

- Da bi se osigurala borbena obuka jedinica protivvazdušne odbrane i sprovodile probe razvijenog naoružanja, razvijen je izuzetno mobilni univerzalni imitaciono-trenažni sistem Ađutant -  navodi se u saopštenju pres-službe Ministarstva odbrane Rusije.

Sistem je opremljen sa pet vrsta vazdušnih meta koje obezbeđuju borbeni rad jedinica protivavionskih raketnih i artiljerijskih sistema, radarskih stanica i nišandžija protivavionskih prenosnih lansirnih raketnih sistem, prenosi Sputnjik. 

Ministarstvo ističe da sistem može da simulira vazdušne mete, od krstarećih raketa do ručno izrađenih bespilotnih letelica, sličnih onima koje koriste nezakonite formacije u Siriji. Osim toga, na kontrolnom punktu nalaze se dva automatizovana radna mesta za operatore, što omogućava da se istovremeno upravlja sa šest vazdušnih meta u bilo kojoj konfiguraciji. 

Početak testiranja sistema planiran je za april 2019.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd