fbpx
Skip to main content
PIjaca

Ruski trgovci "MERKAJU" srpsku hranu

Foto: Profimedia
Predstavnici ruskih trgovinskih lanaca i distributera pokazali su pojačano interesovanje za srpskim proizvodima prvog dana međunarodnog sajma prehrambenih proizvoda "Prodekspo" u Moskvi.

- Srpska brinza, mladi sir, kajmak i mlečni namazi već su predstavljeni u ruskim prodavnicama, ali interesovanje ruskih kupaca govori da potencijal nije ni izdaleka iskorišćen, pre svega proizvodnja kompanija Mlekara Šabac, Megle Kragujevac i Mlekara Ub -  izjavio je Dejan Delić, direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Moskvi.

Prodavcu možete vratiti stvar kojom niste zadovoljni i da uzmete svoj novac: Dovoljno je da kažete jednu reč!

Kako je dodao, u segmentu izvoza srpskog sira u Rusiju "beležimo rast izvoza od 40 odsto u 2018. godini u poređenju sa prethodnim godinama".

Srpski proizvodi su na sajmu u Moskvi, jednoj od najvećih međunarodnih sajamskih izložbi prehrambene industrije u svetu, predstavljeni u okviru Nacionalnog paviljona Srbije, a nastup 12 srpskih kompanija organizovale su PKS i Razvojna agencija Srbije (RAS), uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji u okviru Projekta "Pomoć za trgovinu - podrška proizvodnim kapacitetima u poljoprivrednom sektoru". 

Kvalitet proizvoda, tehnologija i specifičnost proizvodnje, ističe Delić, izdvajaju i srpske mesne prerađevine, koje nemaju konkurenciju na tržištu Rusije, a to su proizvodi Zlatiborca, Mačkat i Mitros Flajšvaren, Sremska Mitrovica.

Smrznuto i sušeno voće srpskih kompanija ITN grupa, Master fruts, Mundorama i Interfud 60, osim industrijske prerade, zastupljeno je i kao gotov proizvod spreman za ishranu.

U ovoj zemlji na Balkanu doživotno ste oslobođeni od plaćanja poreza ukoliko uradite JEDNU STVAR

Kako se navodi u saopštenju PKS, distribucija smrznutog i konzervisanog povrća na rusko tržište prioritet je kompanije PIK Bečej, dok kvalitet proizvoda kompanije Toplički vinograda izdvaja tu proizvodnu kategoriju.

Sveže ceđeni sokovi Fruvita, bez dodataka šećera, beleže trend rasta prodaje u Rusiji, a perspektive su velike, ocenili su posetioci prvog dana sajma.

Nacionalni štand Srbije posetio je ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić, koji je razgovarao sa predstavnicima kompanija o poslovanju na ruskom tržištu, kao i o izazovima sa kojima se suočavaju srpski izvoznici.

Ruska Federacija je treći trgovinski partner Srbije. Ukupna bilateralna trgovinska razmena u 2018. godini dostigla je oko tri milijarde dolara uz rast od 18,5 odsto, od čega je preko milijardu dolara izvoz Srbije.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
23 Beograd