Skip to main content
Melanija i Donald Tramp, Si Đingping i Peng Lijuan

SAD ne popuštaju: Američke kompanije za zadržavanje postojećih carinskih tarifa na kinesku robu

Foto: Profimedia
Većina članica Američke privredne komore u Kini je za zadržavanje postojećih carina SAD-a na kinesku robu.

Kompanije se zalažu za to da Vašington primora Peking da stvori ravnopravne tržišne uslove za rad američkih preduzeća, saopšteno je danas iz te Komore.

dolar
Foto: Profimedia

Oko 43 odsto članica Komore je za zadržavanje tarifne stope na 10 odsto na 200 milijardi dolara vredan uvoz kineske robe i za 60-dnevno odlaganje povećanja carina, tokom kojeg bi se nastavili trgovinski pregovori, poručuju iz Komore.

Istovremeno, oko 10 odsto članica Komore je za povećanje tarifne stope na 25 odsto sa aktuelnih 10 odsto, kada 1. marta istekne prvobitni rok za postizanje dogovora, koji su predsednici SAD i Kine dogovorili u decembru. 

Ruka pomirenja Kini povratila berze u život: Odlaganje novih carina već dalo rezultate

Ruka pomirenja Kini povratila berze u život: Odlaganje novih carina već dalo rezultate

- Postoje oprečna mišljenja o tarifama, ali većina podržava nastavak primene tarifa. Ljudi ne vole tarife i to je zaista razumljivo. Ali oni takođe misle da su tarife možda donele nešto dobro, jer su pokrenule veoma ozbiljne pregovore između dve strane - rekao je predsednik Komore Tim Stratford na konferenciji za novinare u Pekingu. 

Zašto Hrvati kad idu u kupovinu idu u Srbiju?

Zašto Hrvati kad idu u kupovinu idu u Srbiju?

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u ponedeljak da bi uskoro mogao da potpiše sporazum s kineskim predsednikom Si Đinpingom o okončanju trgovinskog spora ako njihove zemlje uspeju da premoste postojeće razlike. 

Ova njegova izjava je usledila nakon što je Tramp dan ranije saopštio da će odložiti povećanje tarifa i produžiti rok za postizanje sporazuma.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
13 Beograd