fbpx
Skip to main content
trgovinski pregovori

SAD traže izlaz iz deficita u trgovini sa Kinom koji iznosi više od 300 milijardi dolara i raste! (FOTO)

Foto: Reuters
Otvorena prva runda pregovora

Sjedinjene Američke Države su danas otvorile prvu rundu trgovinskih pregovora sa Kinom otkako je Donald Tramp stupio na funkciju predsednika SAD, zahtevajući "pravedniji i recipročan" odnos, kao i bolji pristup i plasman za američku robu i usluge.

Putin najavio povećanje proizvodnje aviona u Rusiji!

Našalili se na vlastiti račun: Finci napravili najbolju promociju države sa uloženih samo 30 evra!

Ukazujući na 200-procentni rast kineskog uvoza u SAD u proteklih 15 godina i na američki deficit u trgovini sa Kinom od 309 milijardi dolara u prošloj godini, američki ministar za trgovinu Vilbur Ros je ocenio da to pod hitno mora da se menja.

trgovinski pregovori
trgovinski pregovori
Foto: Reuters

- Da je to bio samo prirodan rezultat snaga na slobodnom tržištu, to bismo mogli da razumemo, ali nije. Tako da je trenutak da uravnotežimo našu trgovinu i investicione odnose i to na jedan pravedniji i recipročan način - kazao je Ros.

Pregovori su nastavak procesa koji su pokrenule prethodne dve administracije, a koji je Trampova administracija preimenovala u Američko-kineski sveobuhvatni ekonomski dijalog (CED).

Američki ministar finansija Stiven Menučin je rekao da će se u razgovorima sa kineskom delegacijom, predvođenom vicepremijerom Vang Jangom, fokusirati na konkretne korake kako bi se obezbedio bolji pristup i uravnotežen teren za američke kompanije na drugom najvećem svetskom tržištu. 

Potpredsednik Vlade Kine Vang Jang je poručio da je važno da zvanični Peking i Vašington rade zajedno na rešavanju nesuglasica.

- Dijalogom ne mogu odmah da se reše sve nesuglasice, ali konfrontacija će odmah naštetiti interesima i jedne i druge strane - rekao je kineski vicepremijer na Kinesko-američkom ekonomskom dijalogu u Vašingtonu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
2 Beograd