Skip to main content
Aerodrom Morava

OD VIDOVDANA SE SVE MENJA: Posle Đokovića, sa aerodroma "Morava" POLETEĆE I ONI!

Foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice vlade, ministarstvo građevinarstva/M. Mirčetić
Najavljeno je otvaranje aerodroma "Morava" u Lađevcima kod Kraljeva i za civilni saobraćaj od Vidovdana ove godine

Ovaj aerodrom bi bio od strateškog značaja za Raški, Moravički, Šumadijski i Rasinski okrug jer prema, sada već trećem međunarodnom aerodromu u Srbiji, gravitira dva miliona potencijalnih putnika.

Aerodrom je od Kraljeva udaljen 15 kilometara, od Čačka 21 kilometar, Kragujevca 39 kilometara, a Kruševca i Ivanjice 74 kilometara.

TRAMP I KIM IZVALI FINANSIJSKI UDAR! PADAJU akcije na berzama ŠIROM SVETA

TRAMP I KIM IZVALI FINANSIJSKI UDAR! PADAJU akcije na berzama ŠIROM SVETA

- Aerodrom je, zbog isplativih kargo letova, od izuzetnog značaja za poslovne ljude iz ova četiri okruga, ali će otvaranjem putničkih linija višestruku korist imati i turistički poslenici Kopaonika, Zlatibora, Vrnjačke Banje i drugih turističkih mesta. U neposrednoj blizini aerodroma planirana je i izgradnja kargo centra i industrijske zone na površini od 100 do 150 hektara - kaže Nebojša Simović, načelnik Raškog okruga.

Zvanična inicijativa za promenu statusa vojnog aerodroma u Lađevcima, sagrađenog 1967. godine, u mešoviti, civilno - vojni, pokrenuta je 2001. godine. Radovi na konverziji počeli su 2008. godine i do danas je izgrađen novi, savremeni, kontrolni toranj, potom i pristanišna zgrada sa pratećim objektima, a ostalo je da se produži pista za sletanje velikih aviona, sa 2.200 na 2.500 metara.

Aleksandar Vulin i Zoran Pavlović
Aleksandar Vulin i Zoran Pavlović
Tanjug/​Rade Prelić

- Otvaranje aerodroma dobra je vest za Kraljevčane i za građane okolnih gradova i opština, a na ovaj način omogući ćemo nemačkom "Leoniju" i turskoj kompaniji "Evrotaj", koji će uskoro otvoriti fabrike u Kraljevu i zaposliti nekoliko hiljada radnika, da svoju robu izvoze i "Moravom". Istovremeno, olakšaće se i izvoz naše rakije, šljiva, jabuka i malina u inostranstvo - reči su gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića.

Aerodrom "Morava" je do sada za civilni saobraćaj korišćen nekoliko puta. Početkom 2003. godine ovde je sletela belgijska delegacija koja je u Vrdilima kod Kraljeva sagradila hladnjaču za voće, 2011. godine predsednički avionom sleteo je tadašnji predsednik Srbije, a 2015. godine, posle Dejvis kup meča, sa ovog aerodroma, privatnim letom za Majami odleteo je proslavljeni srpski teniser Novak Đoković.

Najveće rezerve zlata i deviza u Evropi ima OVA DRŽAVA, ali nećete verovati kada vidite ko je DRUGI

Najveće rezerve zlata i deviza u Evropi ima OVA DRŽAVA, ali nećete verovati kada vidite ko je DRUGI

Prošle godine dozvolu da sleti privatnim avionom u Lađevce dobio je predsednik Upravnog odbora turske "Taj grupe" Mesut Toprak, a sa Morave je proteklih godina obavljeno i nekoliko medicinskih letova.

Zanimljivo je da je još 1965. godine tadašnji Jugoslovenski aero transport (JAT) prepoznao potencijale i potrebe turizma ovog regiona, pa je uveo direktnu avionsku liniju Beograd - Vrnjačka Banja, na kojoj su saobraćali mali avioni, ali i avion tipa DC3. Ta avionska linija saobraćala je do 1970. godine.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd