fbpx
Skip to main content
UDS

Oglasila se Unija diskografa Srbije povodom izjave Verana Matića

Foto: Printscreen
Unija diskografa Srbije - UDS je renomirano udruženje muzičkih diskografa u Srbiji koji zastupaju kataloge domaćih i stranih muzičkih izdanja.

UDS se oglašava u javnosti povodom date izjave predsednika Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Verana Matića u vezi sa štrajkom glađu vlasnice Kanala 9 iz Novog Sada Maje Pavlović.

Izjava Verana Matića odnosila se na potrebu za korekcijom minimalne naknade u Sporazumu o jedinstvenoj tarifi naknada za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija, koji su zaključili ANEM, sa jedne strane, a organizacije OFPS i PI sa druge strane. 

UDS ovim putem podseća da su organizacije OFPS i PI upravo sa ANEM-om vodile pregovore i postigle sporazum o tarifi naknada za emitovanje kojim je utvrđena minimalna naknada za emitovanje. Minimalna naknada nije utvrđena ni fiksno, ni paušalno, već se po sporazumu o tarifi utvrđuje za svakog emitera posebno po njegovoj zoni pokrivenosti. Za emitere koji imaju lokalnu ili regionalnu pokrivenost ova naknada je izuzetno niska i utvrđuje se kad emiter nema ostvaren prihod ili je prihod ostvaren i prijavljen organizacijama minimalan.

U svim državama u regionu i Evropi takođe je predviđeno plaćanje minimalne naknade ukoliko emiteri ne ostvaruju prihode. U poređenju sa tarifama organizacija za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava iz zemalja u regionu, tarifa organizacija OFPS i PI je najmanja u regionu.

Veran Matić
Veran Matić

Dakle, nije u pitanju nikakav namet ili taksa, već naknada za iskorišćavanje tuđe intelektualne svojine u slučaju da emiteri koriste repertoar organizacija Sokoj, PI i OFPS, koje štite interese svojih članova i nosilaca prava i za njih prikupljaju naknadu određenu tarifama. Osim toga, organizacije korisnicima takođe nude mogućnost ostvarivanja popusta i na minimalnu naknadu ukoliko redovno izmiruju svoje obaveze.

S druge strane, Maja Pavlović, vlasnica Kanala 9, godinama unazad izbegava ispunjavanje zakonske obaveze plaćanja naknade za emitovanje i njena reakcija na pravnosnažne sudske presude je "štrajk glađu". Organizacije za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava su Maji Pavlović u prethodnom periodu ponudile zaključenje sporazuma za Kanal 9, međutim, Maja Pavlović je do sada ignorisala ovu ponudu. 

UDS poziva predsednika ANEM-a Verana Matića da je pozove da prekine "štrajk glađu" i da na zajednički sastanak pozove Maju Pavlović, predstavnike organizacija Sokoj, OFPS i PI, kao i predstavnike udruženja novinara UNS u cilju prevazilaženja nesporazuma Kanala 9 sa organizacijama Sokoj, OFPS i PI oko plaćanja naknade, utvrđivanja svih činjenica i dogovora oko sklapanja sporazuma između organizacija i Kanala 9.

Sve to imajući u vidu da je ANEM, kao reprezentativno udruženje emitera, sklopilo sporazum o tarifi sa organizacijama OFPS i PI 2014. godine, kao i protokol oko regulisanja naknade za emitere sa Sokojem takođe 2014. godine. 

Raspisan PRVI TENDER za nacionalni fudbalski stadion! POZNATO I KAD POČINJE IZGRADNJA

Raspisan PRVI TENDER za nacionalni fudbalski stadion! POZNATO I KAD POČINJE IZGRADNJA

ISTORIJSKA PROMENA NA FEJSBUKU: Aplikacija koja ograničava podatke koje DRUŠTVENA MREŽA prikuplja o vama puštena u rad

ISTORIJSKA PROMENA NA FEJSBUKU: Aplikacija koja ograničava podatke koje DRUŠTVENA MREŽA prikuplja o vama puštena u rad

"Miloš Veliki" doprineće razvoju turizma i trgovine - ministar otkrio sve prednosti autoputa

"Miloš Veliki" doprineće razvoju turizma i trgovine - ministar otkrio sve prednosti autoputa

Pojedini emiteri neretko izbegavaju plaćanje naknade u procentu od prihoda po tarifi, tako što prihode od marketinga ostvaruju preko svojih povezanih firmi koje nemaju dozvolu REM-a i na takav način vrše zloupotrebe prema kolektivnim organizacijama prikazujući manje prihode i plaćajući samo minimalnu naknadu.

UDS poziva pojedine medije i medijska udruženja novinara da ne vrše politizaciju "štrajka glađu" Maje Pavlović jer su organizacije za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava nezavisna, neprofitna, apolitična i samostalna udruženja nosilaca prava, osnovana voljom svojih članova kako bi za njih prikupljala naknadu za iskorišćavanje predmeta zaštite, na osnovu pozitivnih propisa Republike Srbije i ratifikovanih međunarodnih ugovora.

Politizacijom "štrajka glađu" Maje Pavlović pojedini mediji i medijska udruženja novinara na neki način i podstrekuju Maju Pavlović da krši zakone koji se odnose na zaštitu autorskog i srodnih prava i intelektualne svojine uopšte. 

Blokiranje Huaveja neće zaustaviti trgovinski sporazum sa Pekingom

Blokiranje Huaveja neće zaustaviti trgovinski sporazum sa Pekingom

Stižu lepe vesti za sve radnike: Poznato koliko bi mogla da skoči minimalna cena rada u Srbiji!

Stižu lepe vesti za sve radnike: Poznato koliko bi mogla da skoči minimalna cena rada u Srbiji!

Ruski ambasador objavio DATUM POTPISIVANJA SPORAZUMA: Evo kada Srbiju pristupa zoni slobodne trgovine

Ruski ambasador objavio DATUM POTPISIVANJA SPORAZUMA: Evo kada Srbiju pristupa zoni slobodne trgovine

Ujedno UDS poziva i medijska udruženja novinara i REM i RATEL da istraže i utvrde da li su kablovski emiteri N1, Nova S i Sport klub kanali koji reemituju svoj program kod operatera kablovsko-distributivnih sistema, a krše i zloupotrebljavaju Zakon o elektronskim medijima iz 2014. godine, kao i Zakon o potvrđivanju Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji iz 2009. godine, imajući u vidu da se, u skladu sa članom 5. Zakona o potvrđivanju Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji i članom 45. Zakona o elektronskim medijima, nalaze u nadležnosti Republike Srbije, a nemaju dozvolu Regulatornog tela za elektronske medije-REM i ne spadaju u lica koja u skladu sa članom 74. Zakona o elektronskim medijima mogu emitovati svoj program i bez dozvole REM-a, kao i da postoje saznanja da ti kanali u Republici Srbiji posluju preko pravnih lica Adria News, United media production i Cas media koja su sa svojim sedištem registrovana u Republici Srbiji, a imaju samo formalno izdate dozvole u Luksemburgu i na takav način izbegavaju plaćanje naknade organizacijama koje štite hiljade autora, interpretatora i proizvođača fonograma. 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
15 Beograd