Utorak 19. mar 2024.
pijaca

SASTAVLJEN OD NAJJEFTINIJIH CENA IZ CELE SRBIJE! Od pasulja do celera - Idealan frižider voća i povrća za svačiji budžet

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Ručak bi bio najjeftiniji ako bi se šopska salata spremala od namirnica sa niških i leskovačkih pijaca

Kada bi se u jedan ceger sakupile namirnice sa pijaca i prodavnica širom Srbije, tako da se iz svakog mesta bira ona roba koja je tamo najpovoljnija, frižider bi mogao da se napuni sa drastično manjim budžetom.

NAJBOLJE MLEKO NA TRŽIŠTU – DA LI ZNATE KOJE JE?

NAJBOLJE MLEKO NA TRŽIŠTU – DA LI ZNATE KOJE JE?

PRIZNANJA SE NIŽU ZA SRBIJU - ZNAČAJAN NAPREDAK U OBLASTI INOVACIJA: Duplo brži rast od država članica EU

PRIZNANJA SE NIŽU ZA SRBIJU - ZNAČAJAN NAPREDAK U OBLASTI INOVACIJA: Duplo brži rast od država članica EU

NAŠE PLODNO ZEMLJIŠTE OKUPLJA LJUDE IZ CELOG SVETA: Stranci na srpskim njivama dnevno ZARAĐUJU i do 5.000 dinara

NAŠE PLODNO ZEMLJIŠTE OKUPLJA LJUDE IZ CELOG SVETA: Stranci na srpskim njivama dnevno ZARAĐUJU i do 5.000 dinara

Naime, prema poslednjem Izveštaju Republičkog zavoda za statistiku u prvoj nedelji jula, cene povrća, voća, mesa, mleka i jaja vrtoglavo su se razlikovale od grada do grada, a za kućni budžet je često važna stavka da li se kupuje na pijaci ili u prodavnici.

Ručak bi bio najjeftiniji ako bi se šopska salata spremala od namirnica sa niških i leskovačkih pijaca, svinjske šnicle iz kasapnica u Vranju, a pomfrit od krompira iz Pančeva.

povrće, salata
Foto: Profimedia

Beograd je, verovatno očekivano, na vrhu po cenama dobrog dela hrane, u odnosu na još 16 mesta koja se statistički obrađuju. Tako paradajz, krastavac i paprika na jugu Srbije koštaju oko 40 i 80 i 100 dinara, a u Beogradu dva puta više. Krompir je najjeftiniji u Sremskoj Mitrovici i Pančevu, u čijim je radnjama kilogram mogao da se kupi za 19,99 i 24,99 dinara.

Crni luk najjeftiniji je u Zaječaru, bilo ga je i za manje od 40 dinara, a sladak kupus u Leskovcu - po 50 dinara.

Na cene prehrambene robe koju RZS obrađuje utiče ne samo u kom se gradu kupuje, već i da li se kupuje na pijaci ili u prodavnici. Dok su u Beogradu cene gotovo svih proizvoda na pijacama više nego u prodavnicama, u većini manjih gradova širom Srbije obrnuta je praksa. U prestonici su, čini se, otvorene tržnice postale prestižna mesta za kupovinu, pa su namirnice na njima često i dvostruko skuplje nego u beogradskim trgovinama.

Pasulj u Leskovcu i na pijacama i prodavnicama košta oko 250 dinara, dok je isto povrće u Beogradu najčešće od 300 do 400 dinara. I očišćeni orasi u prestonici koštaju od 800 do 1.500 dinara, najčešće oko 1.000 dinara. Torta bi bila najjeftinija od zaječarskih oraha, gde je cena za kilogram oko 600 dinara.

U Zrenjaninu kilogram junetine košta 499 dinara, u Subotici 724 dinara, a Novom Pazaru čak 800. U Sremskoj Mitrovici prodaje se najskuplja teletina - gotovo 1.250 dinara, a Pančevci jedu najjeftiniju - za 716 dinara. Svinjsko meso je najpovoljnije u Vranju i košta 345 dinara, kao i celo pile - nepunih 200 dinara po kilogramu. Najskuplja piletina prodaje se na pijaci u Užicu, gde košta čak 400 dinara. Najjeftiniji šaran može se pazariti u Nišu za 299 dinara, a najskuplji u Novom Pazaru gde je 470 dinara. U Novom Pazaru je i sir najkuplji - 590 dinara za kilogram, dok je u Vranju najpovoljniji - 270 dinara. Kajmak u Zrenjaninu košta oko 1.343 dinara, a po 600 dinara u Kragujevcu i Kraljevu. Cene kokošijih jaja su od 10 do 18,99 dinara.

luk
Foto: Profimedia

Kilogram lubenice se prodaje od 40 u Leskovcu do 80 dinara u Sremskoj Mitrovici i Beogradu. Breskve i kajsije su najpovoljnije u Smederevu 80 i 150 dinara, dok su u najskuplje u Sremskoj Mitrovici i Valjevu - 180 i 250 dinara.

U Valjevu najskuplji limun

Za kilogram limuna u Valjevu treba izdvojiti 230 dinara, a isto voće u Novom Sadu košta 130 dinara. Sa druge strane, banane su najskuplje u Kragujevcu, gde se na većini prodajnih mesta trguju za oko 140 dinara. Osim u Beogradu, najskuplje jabuke prodaju se u prodavnicma u Smederevu, po ceni od 130 do 140 dinara za kilogram. Interesantno je, da u Smederevu takođe mogu da se pazare i najjeftinije jabuke, ali na pijaci i po ceni od samo 50 dinara.

Skenira se 17 gradova

Kako u RZS kažu, cene na malo poljoprivrednih proizvoda sakupljaju se dva puta mesečno, na pijačni dan koji pada u periodu od 1. do 7. i od 15. do 21. u mesecu. Popis najvažnijih, odabranih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda radi se u prodavnicama i na pijacama sa najvećim prometom, a u 17 gradova - Beogradu, Valjevu, Vranju, Zaječaru, Kragujevcu, Kraljevu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Smederevu, Užicu, Šabcu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, Sremskoj Mitrovici i Subotici.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd