fbpx
Skip to main content
pilana

SELO STROJKOVAC NAJRAZVIJENIJE U LESKOVCU: Od 350 stanovnika ima čak 70 preduzeća

Foto: Profimedia
Meštani ovog sela nisu dozvolili da ono propadne, već su se ozbiljno potrudili da zaživi i opstane

U borbi za opstanak, žitelji malih mesta često moraju da se dovijaju raznim idejama kako bi preživeli. Ipak meštani malog sela kod Leskovca, Strojkovca u borbi za opstanak napravili su ozbiljan biznis. Trudeći se da zarade i pretvarajući svoja domaćinstva u firme, selo od 350 stanovnika ima čak 70 preduzeća.

Ovde zaposlenih skoro da nema.

Do pre nekoliko godina se u svakoj kući nešto radilo i proizvodilo, nešto legalno nešto na crno. Ipak, navalile inspekcije, kupci postali probirljiviji, pa su se mnoge firme ugasile, pričaju meštani.

BEOGRAĐANI, SVI U POLJOPRIVREDNIKE: Grad daje 65 000 dinara za pokretanje posla

magacin
Foto: Reuters

Svoje biznise prilagodili su svojoj teritoriji i iskoristili su njene resurse, pa tako ovde dominiraju strugare i firme za preradu drveta, uglavnom bukovog do koga se lako dolazi na obližnjoj izadašnoj planini Kukavica. 

Iako Strojkovce nema vodvodnu i kanalizacionu mrežu, ni asfaltirane puteve, osim onog glavnog koji vodi od Leskovca ka Vučju ipak to ih ne sprečava da imaju trgovinu veliko i malo.

- Mi smo svojevrsni fenomen. Nema vode, kanlazicije ni asfalta, a firme koliko ti duša želi. Ovde zvrje kamioni sa stranim registracijama, ali se često i zaglave u blatu, kao jesenas jedan Makedonac tu negde ispred moje kuće koji je došao da kupi palete - priča Dragan Vujić, vlasnik porodične zanatske radnje „Vujić“ u kojoj se proizvodi drvena ambalaža.

ŠOK ZA KUPCE: Cena OVOG povrća na pijacama iznosi i do 500 dinara po kilogramu!

fabrika
Foto: Reuters

Preko puta „Vujića“ je zanatska zadruga „Dani“, koja proizvodi i izvozi drvene elemente. Vlasnici su u srodstvu. Kunu se da nisu jedni drugima krali ideje.

- Moja supruga i ja smo ostali bez posla kao i njen brat i snaja. Mi smo od otpremnina i od prodaje stoke kupovali mašine, kao i oni – govori Vujić.

Većina meštana Strojkovca živela je od proizvodnje voća ili od rada u vučjanskim fabrikama. Fabrike su se zatvorile, hladnjače propale, a cene višanja, šljiva, jabuka i krušaka pale na niske grane.

- Počeo sam posao sa 27 godina i sa jednim radnikom u porodičnoj kući, a sada zapošljavam 40 meštana. Šta da vam kažem osim da mi smo Strojkovčani ambiciozni i vredni - komentariše Đorđević.

Ovo selo ne zapošljava samo svoje meštane već i meštane okolnih mesta, radnih mesta ima za sve.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd