Skip to main content
 • Read more Dejan Tomašević Košarka

  KAKVA ČAST: Dejan Tomašević kandidat za predsednika FIBA Evropa (FOTO)

 • Read more NATO bombardovanje Kosovo

  Rođen je 24. marta u Prištini: Roditelji ponosni što se rodio na godišnjicu "oslobođenja Kosova" dali OVO ime dečaku!

 • Read more Mala slika Zadruga

  KONAČNO: Objavljeno da li se Miki VRAĆA u Zadrugu ili ne, kao i GDE je sad! Ima probleme... (FOTO)

 • Read more NATO Društvo

  "ŠTA OSEĆAM? GAĐENJE!" Handke je stao uz Srbiju kad niko nije i zato je osuđen, a evo šta danas kaže o svemu

 • Read more čovek sa lisicama u zatvoru Treće poluvreme

  SKANDAL U ITALIJI: Uhapšen vlasnik tima iz Serije A (FOTO)

 • Read more Novak Đoković Tenis

  ĐOKOVIĆ ODLUKOM ZATEKAO SVE! Novak PRESKAČE važan turnir? Ovo je RAZLOG (FOTO)

 • Read more Aleksandar Vučić Vesti

  Realizacija investicije od MILIJARDU EVRA: Predsednik Srbije najavio polaganje kamena-temeljca za novu fabriku u Zrenjaninu!

Beograd na vodi

Sezoncima od danas i staž i penzija, ali i naknada NSZ

Foto: Srbija Danas
Ministarstvo poljoprivrede je u saradnji sa NALED-om predstavilo elektronski sistem za prijavljivanje sezonskih radnika u poljoprivredi.

Ambasador Šib je rekao da je taj projekat od velikog značaja za nemačko-srpsko prijateljstvo. 

Da li biste pristali? Nude 13.500 € da dođete i ostanete

Skoro 70.000 sezonskih radnika radi u poljoprivredi obično sa niskim obrazovanjem i kvalifikacijama, nisu ostvarivali svoja prava i sada će se to promeniti. Mi to sa zadovoljstvom podržavamo. Glavni cilj je održiv razvoj i povećanje zapašljavanje a fokus je na građanima, da pružamo podršku ljudima kojima je potrebna. Želimo da se životni uslovi za građane u Srbiji poboljšaju.

Šib ističe da se povećava pravna sigurnost i smanjuje siva ekonomija, što sve dovodi do jačanja vladavine prava. "To je jedan od glavnih uslova za pristupanje Srbije EU. Nemačka podržava Srbiju na tom putu. I nemačke kompanije su aktivne u poljoprivredu, proizvode krastavce, semena, stočnu hranu i sve ove novine idu u korist i tim kompanijama. 

Digitalna revolucija: Kineski izum rešava saobraćajne gužve

Markovićeva je navela da se usvajanjem Zakona o pojednostavljenom radnim angažovanju zbog posebnih karakteristika sezonskog rada uređuje pojednostavljeni način radnog angažovanja radnika i plaćanja poreza i doprinosa za rad. 

Zakon treba da doprinese da osoba koja obavlja seoznski rad bude prevedena u legalne privredne tokove, a njih ima preko 70.000 koje rade ilegalno, dodala je ona. 

Kako kaže, propisano je da je poslodavac dužan da izvrši prijavu i odjavu sezonskih radnika podnošenjm prijave Poreskoj elektronskim putem. "Rešenje je lako za korišćenje, ne treba ni 10 minuta, povezano sa relevantnim sistemima koji učestvuju u ovom poslu". 

Markovićeva je rekla da je Poreska uprava dužna da na osnovu podataka u centralnom registru za socijalno osiguranje podnese prijavu. 

Kako je rekla, sezonski radnici angažovani na taj način ostvariće pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i zdravstveno osiguranje za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti. Napomenula je i da oni neće izgubiti status sa evidencije NSZ, tako da neće biti obustavljena naknada koja se tamo ostvaruje. 

- Imajući u vidu da je Vlada Srbije usmerena na suzbijanje sive ekonomije donet je sistemski zakon koji uređuje radno angažovanje, čime se omogućuje sezonskim radnicima ostvarivanje prava, a sa druge strane suzbijanje sive ekonomije kroz prekid neformalnog angažovanja radnika -  objasnila je Markovićeva. 

Predstavnica jedne velike voćarske kompanije je na konferenciji na licu mesta za svega nekoliko minuta prijavila jednog radnika. 

U cilju suzbijanja sive ekonomije i zaštite prava velikog broja neformalno angažovanhi radnika u sektoru poljoprivrede vlada je u saradnji sa NALED-om i uz podršku GIZ-a 2017. pokrenula reformu sistema radnog angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi kroz donošenje novog sistemskog zakona čija je primena počela u januaru 2019. i izradu onlajn platforme za pojednostavljenu registraciju radnika.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd