fbpx
Skip to main content
novac

SRBIJA OSTVARILA ISTORIJSKI USPEH U FINANSIJSKOM SEKTORU! Postigla nešto što nije nijedna država u regionu

Foto: Profimedia
Ministar finansija Siniša Mali podelio je lepe vesti

Prva zelena evroobveznica u Srbiji emitovana je danas u iznosu od jedne milijarde evra sa rokom dospeća od sedam godina i kuponskom stopom od jedan odsto, najnižom do sada postignutom na međunarodnom tržištu.

Beohemiju preuzeo češki "Central European Industries"

Beohemiju preuzeo češki "Central European Industries"

EPS ulaže u zaštitu životne sredine

EPS ulaže u zaštitu životne sredine

VLADA SRBIJE USVOJILA PREDLOG: Uskoro SVIMA na račun leže 20 EVRA državne pomoći!

VLADA SRBIJE USVOJILA PREDLOG: Uskoro SVIMA na račun leže 20 EVRA državne pomoći!

Istovremeno, sa emisijom zelene evroobveznice, emitovana je i petnaestogodišnja evroobveznica u iznosu od 750 miliona evra, sa godišnjom kuponskom stopom od 2,5 odsto, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Time je danas napravljen još jedan presedan i emitovana je obveznica ročnosti petnaest godina, čime je Srbija uspela da obezbedi finansiranje na međunarodnom finansijskom tržištu na najduži rok do sada.

Ministar finansija Siniša Mali je istakao da je država posvećena povećanju ulaganja u ekologiju i zaštitu životne sredine, kao i obezbeđivanju najpovoljnijih sredstava za zelene projekte iz novih izvora finansiranja, kao što je tržište zelenih obveznica, navodi se u saopštenju.

Siniša Mali
Siniša Mali
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Republika Srbija je, hrabro izašla na međunarodno tržište kapitala i ponudila svoju zelenu obveznicu, u vrednosti od jedne milijarde evra, iako je tražnja bila mnogo veća. Zahvaljujući velikom interesovanju kamatna stopa na zelenoj obveznici je smanjena za čak 20 procenata u odnosu na početnu, što dokazuje opravdanost odluke o emisiji ovakve vrste obveznica - naveo je ministar Mali.

On je dodao da su to sredstva koja će biti iskorišćena za projekte iz tzv. zelene agende i da je ovo još jedan pokazatel opredeljenosti i posvećenosti Srbije zelenim projektima i povećanju ulaganja u ekologiju.

- To je i važan signal za investitore da nastojimo da jačamo svoje kapacitete i ulažemo u zaštitu životne sredine - naveo je Mali.

Takođe, današnjom emisijom Republika Srbija se svrstala u red retkih evropskih zemalja koje su na međunarodnom finansijskom tržištu emitovale zelene evroobveznice, a koje su namenjene isključivo za finansiranje ekološki prihvatljivih projekata, navodi se u saopštenju.

Visok nivo tražnje omogućio je Srbiji da obezbedi povoljne kamatne stope za obe emitovane evroobveznice. Ukupna tražnja iznosila je preko šest milijardi evra od strane više od 200 investitora, što je tokom današnje aukcije omogućilo smanjenje kamatne stope za 0,35 procentna poena na zelenoj, sedmogodišnjoj, obveznici i 0,30 procentna poena na petnaestogodišnjoj obveznici.

Dinari
Foto: Profimedia/ilustracija

Tome su prethodili višednevni razgovori delegacije Republike Srbije sa velikim brojem investitorima iz čitavog sveta, navodi se u saopštenju.

Delegacija je još jednom predstavila Srbiju kao novu investicionu destinaciju za investitore koji isključivo ulažu u zelene projekte, i time diversifikovala investitorsku bazu.

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd