fbpx
Skip to main content
Željko Ožegović

SIVA EKONOMIJA JEDE BDP: Srbija dnevno gubi osam miliona evra

Foto: Media Centar
Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu državne uprave i lokalne samuprave Željka Ožegovića cilj je smanjiti ilegalno poslovanje na 26 odsto

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samuprave Željko Ožegović izjavio je da se procenjuje da siva ekonomija u Srbiji sada čini 30 odsto BDP-a, a da je cilj da se u naredne dve do tri godine smanji na 26 odsto.

On je rekao da su 2017. i 2018. godina proglašene za godine borbe protiv sive ekonomije i da je to prioritet za državu i dodao da je dugoročni plan da se udeo sive ekonomije smanji na srednjeevropski prosek od oko 20 odsto.

- U prethodne dve godine mnogo je urađeno u toj oblasti, a donet je i Akcioni plan za borbu protiv sive ekonomije - rekao je Ožegović.

Finansijska inspekcija
Foto: Profimedia/ilustracija

Usvojen je i Zakon o inspekcijskom nadzoru, u aprilu 2015, koji je, kako je ocenio, popunio određene pravne praznine.

- Pre svega, do sada niko nije bio odgovoran za postupanje prema neregistrovanim subjektima. Povećana je transparentnost rada inspekcija i uvedena bolja koordinacija - rekao je Ožegović.

NOVI UDAR NA KUĆNI BUDŽET: Gas POSKUPLJUJE od aprila?

Dodao je i da se sa Agencijom za privredne registre mere efekti tog zakona i da podaci pokazuju da je do decembra 2016. godine za 17 odsto povećan broj novoregistrovanih preduzeća, a da je za 10 odsto smanjen broj odjavljenih.

Ožegović je rekao i da je puna primena zakona počela u aprilu 2016. i da je do kraja te godine smanjen broj odjavljenih za 32 odsto.

- Pre se dešavalo da ljudi odjavljuju svoja preduzeća i prelaze u sive tokove, jer nije bilo kontrola neregistrovanih subjekata - rekao je Ožegović.

EVRO u ponedeljak 124,0174 dinara

Dodao je da  je potrebno pojačati koordinaciju s drugim institucijama koje se bave borbom protiv sive ekonomije, kao što su policija i sudovi, ali i povećati svest građana o tome.

- Istraživanja pokazuju da se skoro osam miliona evra dnevno gubi u raznim aktivnostima u sivoj zoni. To utiče na makroekonomski ambijent, a oni koji posluju legalno, trpe nelegalnu konkurenciju - istakao je Ožegović.

PODACI NBS: Udeo loših kredita smanjen za 17 odsto!

Jedna od mera za smanjenje sive ekonomije i podizanje svesti građana jeste nagradna igra prikupljanja fiskalnih računa "Uzmi račun i pobedi".

Uzmi račun i pobedi
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

On je tim povodom ocenio da je interesovanje građana ogromno i da svi žele da učestvuju u nagradnoj igri, navodeći da je bitno da građani shvate zašto je važno da uzmu fiskalni račun.

Podsetio je da je slanje računa počelo 1. februara i da je uslov da se prikupi 10 računa ili slipova, čija je vrednost najmanje 100 dinara.

- Nagradna igra će trajati i tokom celog marta, a nagrade će biti objavljene 15 dana pred izvlačenje. Brojne kompanije pokazale su interesovanje i žele da donacijama podrže ovu nagradnu igru - izjavio je Ožegović.

"UZMI RAČUN I POBEDI": Preuzeto skoro 1,9 MILIONA koverti za nagradnu igru!

Naveo je da će izvlačenje nagrada biti početkom marta i početkom aprila. Broj koverata koje građani mogu da preuzmu ograničen je na tri dnevno. Računi se dostavljaju u kovertama koje su besplatne i mogu da se preuzmu u svim filijalama Pošte Srbije.  

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 4 Pogledaj sve komentare
mića's picture

mića

Uđite u sela Srbije od pola aprila do avgusta. Na stotine švercera sa kombi vozilima od seljaka uzima ovčiju vunu bez dozvole i štete nama koji imamo dozvole za rad i radimo legalno. Uzgredno prodaju stočnu so koju švercuju iz rumunije, i nude raznu robu koja nije u legalnim tokovima.Varaju mučnog seljaka i uzimaju vunu u bezcenje.Izađite gospodo ispektori iz kafana u seoske sokake pa se uverite.

0 | 0
nenad's picture

nenad

Mićo upravu si. Ispekcija samo obilazi kafane a na stotine švercera sa okradenom robom šeta po selima i vara narod, koji je prepošten za švercere. Vunu kupuju od nas seljaka po 30 do 50 dinara, a gde su deka ili baka oni ih prevare i daju plastičnu kadu koja nevredi ništa. istu tu vunu prodaju drugima po većoj ceni i tako ostvare ogroman profit a državi ništa. Spasite pošten narod od švercera.

0 | 0
Voja's picture

Voja

Gubimo mi 80 miliona evra dnevno na vase plate i nerad

1 | 0
Lutrija's picture

Lutrija

Kada ce lutrija srbije poceti izdavati fiskalne racune i kada ce drzava poceti tj.prestati da se bavi sivom ekomomijom

0 | 0

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd