Skip to main content
Rupert Štadler

Skandal u Nemačkoj: Uhapšen generalni direktor Audija Rupert Štadler

Foto: Profimedia
U toku je saslušanje

Glavni izvršni direktor Audija Rupert Štadler uhapšen je danas u okviru istrage vezane za skandal sa lažiranjem rezultata testova emisije izduvnih gasova.

- Potvrđujemo da je gospodin Štadler jutros uhapšen. U toku je njegovo saslušanje kako bi se utvrdilo da li će biti zadržan u pritvoru - izjavio je portparol Folksvagena, matične kompanije Audija.

On je dodao da se u Štadlerovom slučaju primenjuje pretpostavka nevinosti, prenosi agencija Rojters.

Kancelarija tužilaštva u Minhenu je potvrdila da je Štadler uhapšen i da je sud u Nemačkoj naložio da bude zadržan u pritvoru, navodeći kao razlog hapšenja rizik da bi on mogao da sakrije dokaze i omete aktuelnu istragu vezanu za skandal "dizelgejt".

Rupert Štadler
Foto: Profimedia

Britanska agencija navodi da s ovakvim razvojem događaja Folksvagen ulazi u krizu rukovodstva, budući da vest o hapšenju dolazi u trenutku dok se novi glavni izvršni direktor VW grupe Herbert Dis trudi da uspostavi novu rukovodeću strukturu, koja uključuje i Štadlera, i da ubrza zaokret grupe ka električnim vozilima zbog afere sa emisijom gasova.

Portparol Poršea, kompanije koja se 2011. spojila sa VW-om i koja kontroliše Folksvagen i Audi, saopštio je da će Štadlerovo hapšenje biti danas razmatrano na sastanku Nadzornog odbora.

VW je u septembru 2015. priznao korišćenje nelegalnog softvera radi varanja na američkim testiranjima emisije gasova iz dizel motora, što je izazvalo najveću krizu u istoriji te kompanije i dovelo do strogih kazni regulatora širom auto industrije.

JKP JAVNO OSVETLJENJE: Ovako izgleda plan radova za naredna dva dana

Da vam NE PRESEDNE ODMOR: Ako izgubite pasoš ili kofer na letovanju OVO TREBA DA URADITE

Sjedinjene Države su podnele krivične tužbe protiv bivšeg generalnog direktora VW-a Martina Vinterkorna u maju, ali se on verovatno neće suočiti sa američkim sudskim vlastima jer Nemačka ne izručuje svoje državljane zemljama van EU.

Tužioci u Minhenu su naveli da hapšenje Štadlera nije izvršeno po nalogu američkih vlasti. Štadler je uhapšen u svom domu u Ingolštatu u ranim jutarnjim satima danas, dodali su iz tužilaštva.

Štadler nije bio dostupan za izjavu, navodi Rojters.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd