fbpx
Skip to main content
Proizvodnja piletine

SKANDALOZNO! Posle jaja, Holandija testira i PILEĆE MESO!

Foto: Profimedia
Strahuju da je i meso kontaminirano

 Holandske vlasti su počele danas da testiraju pileće meso koje dolazi sa farmi peradi koje su pogođene skandalom sa zatrovanim jajima, kako bi utvrdile da li je i meso kontaminirano.

- Trenutno testiramo pileće meso na farmama peradi gde su zaražena jaja kako bismo utvrdili da li je i meso kontaminirano - izjavio je portparol holandske Agencije za bezbednost hrane NVWA, Tjite Mastenbruk za Frans pres.

Saopštenje iz EU: Zagađena jaja prodavana u najmanje SEDAM ZEMALJA

U centru istrage je, kako je saopšteno, "više desetina" farmi koje proizvode jaja i pileće mesto.

meso
Foto: Profimedia

Trgovci na malo u nekoliko evropskih zemalja povukli su milione jaja sa polica supermarketa, pošto se proširio strah od toga da ona sadrže insekticid fipronil, potencijalno opasnu supstancu.

U Holandiji će, kako navodi AFP, možda biti potrebno da se unište milioni kokošaka, navodi Rojters.

Svetska zdravstvena organizacija smatra da je fipronil umereno toksičan, ali dodaje da velike doze mogu prouzrokovati oštećenje organa.

Evropska komisija je juče upozorila da je moguće da su jaja zatrovana insekticidom prodavana u sedam zemalja, čime je ovaj skandal dobio velike razmere.

kuvana jaja
Foto: Profimedia

Holandske i belgijske vlasti su navele da insekticid potiče od snabdevača proizvoda za cišćenje u Holandiji.

Velika Britanija i Francuska potvrdile su da je određena količina takvih jaja ušla na njihovo tržište, a Belgija se našla na udaru kritika zbog prikrivanja skandala iako je još u junu znala da je u jajima prisutan fipronil. Francuska vlada je saopštila da je u dve fabrike hrane u centralnom i zapadnom delu zemlje pronađeno 13 tovara jaja iz Holandije koja su kontaminirana fipronilom.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
14 Beograd