fbpx
Skip to main content
Batrovci

SKOK izvoza srpske robe: Stranci nam platili PET MILIJARDI EVRA, Italijani glavni partneri

Foto: Profimedia/ilustracija
Najviše izvozimo provodnike za avione, vozila i brodove, zatim automobile, automobilske gume, kao i gvožđe i čelik

Srpska privreda je u prva četiri meseca 2018. u svet izvezla robu vrednu 5,13 milijardi evra, što je povećanje od 7,5 odsto u poređenju s istim periodom prethodne godine.

Glavni spoljnotrgovinski partner nam je Italija, kojoj smo izvezli robu vrednu čak 722,1 milion evra. Budući da smo u istom periodu iz Italije uvezli proizvode vredne 663,3 miliona, Srbija u trgovini s Italijanima ostvaruje suficit od skoro 60 miliona evra, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Naša zemlja, takođe, više izvozi u Bugarsku, Rumuniju, Slovačku, Hrvatsku, Veliku Britaniju, Švedsku i Sloveniju nego što iz ovih zemalja uvozi. Ipak, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa zemljama iz okruženja: BiH (izvoze se najviše gasna ulja i kukuruz), Crnom Gorom (lekovi i rude olova i koncentrati) i Makedonijom (izvoz toplovaljanih traka u koturovima i otpaci od gvožđa i čelika).

Statistika pokazuje da smo samo u aprilu strancima najviše prodavali provodnike za avione, vozila i brodove, zatim automobile, automobilske gume, kao i gvožđe i čelik. Najviše smo uvozili naftu, delove za motorna vozila, gas, lekove i koks.

Fijat
Fijat
Foto: Profimedia

Spoljnotrgovinska robna razmena u prva četiri meseca bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, pri čemu zemlje članice EU čine 64,3 odsto ukupne razmene.

Naš drugi po važnosti partner jesu zemlje CEFTA, s kojima imamo suficit u razmeni od 576,6 miliona evra, koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih i razne vrste pića), gvožđa i čelika, drumskih vozila, nafte i naftnih derivata.

Najveći deficit javlja se u trgovini s Kinom (zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova) i Rusijom (zbog uvoza nafte i gasa).

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Fog
0 Beograd