Skip to main content
Ljudi

Sledeće godine 80.000 VAUČERA za odmor u Srbiji! Građani treba da ispune JEDAN USLOV

Foto: Profimedia/ilustracija
Za podelu turističkih vaučera u narednoj godini Vlada Srbije odvojila je 400 miliona dinara, što je dovoljno za 80.000 turista

Subvencionisani odmor u 2019. sada je i zagarantovan. Država je budžetom za narednu godinu predvidela novac za podelu vaučera čija je pojedinačna vrednost 5.000 dinara. Prema saznanjima, planiran novac je dovoljan za podelu 80.000 vaučera, ali nije isključeno da resorno Ministarstvo trgovine i turizma, tokom godine poveća budžet.

Ova hrvatska kompanija je kupila srpske proizvode i sada zarađuje MILIJARDE!

- U poslednje četiri godine na odmor uz vaučere je išlo više od 250.000 ljudi. Efekat od podele bio je ogroman, a svake godine smo beležili rast broja dolazaka i noćenja domaćih turista, kao i povećano prosečno vreme njihovog boravka na destinacijama. Zbog toga smo pojedinih godina povećavali budžet i broj vaučera u odnosu na planirani. Tako smo prošle godine planirali da podelimo 80.000 vaučera, a na kraju smo podelili 100.000. Nije isključeno da takvu praksu ponovimo i u 2019. - kaže izvor.

Turistima je uz vaučere trenutno na raspolaganju oko 1.200 ugostiteljskih objekta za smeštaj, što je duplo više nego lane, kada su mogli da biraju između 664 objekta. Najviše ugostitelja se prijavilo iz Sokobanje (oko 400), zatim iz Vrnjačke Banje (više od 150), Zlatibora, Ribarske Banje, Gornje Trepče... U ponudi je najviše soba i apartmana u vilama, dok oko 50 ugostitelja nudi i hotele.

Atomska banja
Atomska banja
Foto: Youtube Printscreen/RTV Pink Official

Subvencionisani odmor država je prvi put omogućila 2015. Iskustva pokazuju da su vaučere najviše uzimali ljudi iz Beograda, Novog Sada, Niša, Zrenjanina i Leskovca. Najčešći korisnici, 53 odsto, jesu penzioneri koji su na odmor često vodili i decu. Slede zaposleni čija primanja ne prelaze 60.000 dinara (35 odsto) i nezaposlena lica (11 odsto). Njihove najomiljenije destinacije su banje. Sokobanja i Prolom Banja su najtraženije, a veliko interesovanje turista je i za Lukovskom i Vrnjačkom Banjom. Od domaćih planina najpopularnije su Zlatibor, Tara, Divčibare...

U ministarstvu turizma kažu da su za srpski sistem vaučera čule mnoge zemlje.

KINESKO-SRPSKI PROJEKAT: Obelodanjeno šta će sve imati IT park u Borči! Uskoro počinje GRADNJA!

-  Na brojnim skupovima Svetske turističke organizacije, predstavnici Ekvadora, Argentine, Paragvaja, Egipta i mnogih drugih, interesovali su se za naš sistem vaučera - kažu u ministarstvu.

Uslovi za papir vredan 5.000 dinara

Vaučeri se mogu koristiti na teritoriji Srbije, izuzimajući teritoriju gradova Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca. Procedura je ista tokom svih godina - građani moraju da imaju rezervisan boravak od minimum pet noćenja u prijavljenim i registrovanim objektima. Prijavu s potrebnom dokumentacijom podnose na šalterima Pošte, najkasnije 30 dana pre početka aranžmana, a uslov je i da korisnik vaučera nema veća mesečna primanja od 60.000 dinara.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd