fbpx
Skip to main content
Službeni glasnik

SLUŽBENI GLASNIK DOBAR PRIMER U UVOĐENJU STANDARDA EVROPSKE UNIJE

Foto: Promo
Službeni glasnik je među prvima u Evropi implementirao ELI (Jedinstvena evropska oznaka zakonodavstva) u Pravno-informacioni sistem Republike Srbije - elektronsku bazu zakona i propisa.

Kao jedan od uspešnih primera dobre prakse poslužiće kao putokaz i pomoć drugim zemljama Evropske unije pri uvođenju ovog standarda.

Upravo iz tog razloga, na vebsajtu EUR-Lex, koji predstavlja bazu podataka zakonodavstva Evropske unije, otvorena je posebna strana posvećena Srbiji. Na ovaj način Glasnik je još jednom dokazao svoj doprinos poštovanju i negovanju standarda EU. 

ELI predstavlja sistem koji obezbeđuje da zakonodavstvo bude dostupno na internetu u standardizovanom formatu, tako da se aktima može pristupiti i oni se mogu razmenjivati i koristiti preko granica. ELI se koristi za identifikaciju propisa jedinstvenom oznakom koja je prepoznatljiva, čitljiva i razumljiva za ljude i mašine, odnosno kompjutere i koja je usklađena sa postojećim tehnološkim standardima.

U okviru Pravno-informacionih sistema Republike Srbije pored baze važećih zakona i propisa, koja je u svakom trenutku besplatno dostupna svim korisnicima interneta, moguće je pronaći i presude i objašnjenja Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, mišljenja i modele ugovora, usaglašenu sudsku praksu, bazu "Službenog glasnika" i arhivu službenih glasila. 

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
20 Beograd