fbpx
Skip to main content
Amsterdam

SMENA NA TRONU: London više nije finansijski centar Evrope, velika prestonica izbila na prvo mesto

Foto: Shutterstock
Amsterdam je svrgnuo London s pozicije najvećeg evropskog centra za trgovanje akcijama

Amsterdam je svrgnuo London s pozicije najvećeg evropskog centra za trgovanje akcijama nakon što je Britanija napustila jedinstveno tržište Evropske unije, a usput je "pokupio" i deo britanskog poslovanja s finansijskim derivatima, prema podacima objavljenim danas.

BRZO PROVERITE NOVČANIKE! Ako imate ovu novčanicu od 10 DINARA, možete je zameniti za 8.000 evra (FOTO)

BRZO PROVERITE NOVČANIKE! Ako imate ovu novčanicu od 10 DINARA, možete je zameniti za 8.000 evra (FOTO)

"EKSPLODIRALA" VREDNOST BITKOINA: Dešava se nešto što niko nije mogao da predvidi, pomerena nova granica

"EKSPLODIRALA" VREDNOST BITKOINA: Dešava se nešto što niko nije mogao da predvidi, pomerena nova granica

SVE O 60 EVRA POMOĆI: Kada počinju prijave za građane i šta je potrebno da uradite?

SVE O 60 EVRA POMOĆI: Kada počinju prijave za građane i šta je potrebno da uradite?

Promet na glavnoj holandskoj berzi iznosio je u januaru 9,2 milijarde evra dnevno (11,15 milijardi dolara), u odnosu na 8,6 milijardi evra na Londonskoj berzi, prema podacima berze CBOE, koja posluje u oba grada.

Prošle godine, prosečan promet na berzi u Londonu iznosio je 17,5 milijardi evra, Frankfurt je bio drugi sa 5,9 milijardi, a Amsterdam šesti sa 2,6 milijardi evra, naveli su iz CBOE berze.
Londonski Siti je dugo upozoravao na posledice napuštanja jedinstvenog tržišta EU bez adekvatnog sporazuma u oblasti trgovine uslugama, posebno finansijskim, koje su pre Bregzita imale udeo od preko 10 odsto u poreskim prihodim Velike Britanije.

Berzanski zvaničnici kažu da će prelazak iz Londona u Amsterdam verovatno biti trajan, jer EU nije pokazala znake odustajanja od svog stava da se akcijama denominovanim u evru mora trgovati u Uniji, čije je unutrašnje tržište Britanija napustila 1. januara.

Odvojeni podaci, objavljeni danas, takođe su pokazali da se deo trgovanja svopovima kamatnih stopa denominovanim u evru u januaru preselio iz Londona, najvećeg svetskog trgovinskog centra za svopove, na platforme u EU i Njujorku.

Platforme u Amsterdamu, i u mnogo manjem obimu u Parizu, imale su u januaru udeo od jedne četvrtine na tržištu evro-kamatnih svopova, u odnosu na samo 10 procenata prošlog jula, objavila je kompanija IHS Markit.
Istovremeno, udeo Londona je pao sa nivoa od nepunih 40 posto na nešto više od 10 procenata, dok su američke platforme udvostručile udeo na 20 odsto ukupnog tržišta svopova denominovanih u evru.

Banka za međunarodna poravnanja kaže da je bruto tržišna vrednost evrokamatnih svopova u prvoj polovini prošle godine bila ekvivalentna iznosu od 5,2 biliona dolara.

Rojters dodaje da je 4. januara preko 6,0 milijardi evra dnevnog trgovanja „otišlo“ iz Londona na platforme sa sedištem u EU.

ICE berza je ove nedelje najavila da će se trgovina emisijama ugljenika Evropske unije preseliti iz Londona u Amsterdam tokom drugog kvartala 2021.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd