fbpx
Skip to main content
Grand i Bonito kafa

"Srpska" kafa finansira HRVATSKE PENZIJE!!! Otkrili smo kako!

Foto: Profinedia/SD ilustracija
Kupovinom čokolada “Najlepše želje” građani Srbije finansiraju penzije hrvatskih branitelja, HVO i hrvatske vojske. Međutim, to nije jedini proizvod koji se prodaje na našem tržištu, a od čije prodaje novac ide Mirovinskom fondu, odnosno hrvatskom penzionom fondu.

Među proizvodima hrvatske kompanije “Atlantic grupe” koji se plasiraju na srpskom tržištu, a čiji je drugi većinski vlasnik hrvatski penzioni fond i to u procentu od 30,4 odsto, nalazi se “Grand” i “Bonito” kafa. To znači da svaki kupac u Srbiji kupovinom ovih kafa daje novac za hrvatske penzionere, među kojima su pripadnici hrvatskih branitelja, pripadnici HVO i hrvatska vojska.

Paradoksalna situacija kada su u pitanju čokolade "Najlepše želje", ali i "Grand kafa" je ta što su do pre par godina ti proizvodi bili u vlasništvu Srba, ali je njihovom kupovinom hrvatska kompanija "Atlantic grupa" postala vlasnik. Još jedna od paradoksalnih stvari je i ta da su ti brendovi su i dalje srpski s obzirom da se proizvode u Srbiji i da ih proizvode radnici iz naše zemlje.

"Ako se proizvod proizvede u Srbiji, naravno da je u pitanju domaći proizvod, nezavisno od toga ko je vlasnik kompanije koja poseduje samu fabriku. I obrnuto, ukoliko domaća kompanija ima fabriku u inostranstvu proizvod se obeležava sa poreklom odgovarajuće države (npr. MADE IN CHINA), a ne Srbije", rečeno nam je iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ipak, profit od prodaje, kako i "Najlepših želja", tako i "Grand kafe" dobija hrvatska kompanija Atlantic grupa. S obzirom na to, da je jedan od vlasnika te kompanije i "Mirovinski fond" novac od zarade ide hrvatskim penzionerima.

Grand i Bonito kafa

Dakle, skoro trećina prihoda od prodaje ovih kafa ide u Mirovinski fond odnosno hrvatskim penzionerima, među kojima su ratni zločinci Ante Gotovina i Mladen Markač, ali i oni koji su proterivali Srbe iz Hrvatske. Prosečne penzije za branitelje iz ovog fonda za 2017. godinu iznosile su 5.582 kune (oko 89.000 dinara). Prosečne penzije za hrvatsku vojsku iznosile su za istu godinu 3.655 kuna (oko 58.000 dinara), prosečne penzije za HVO 2.935 kune (oko 46.000 dinara), dok prosečne starosne penzije, invalidske i porodične penzije za istu godinu u proseku iznose 2.318 kune ( oko 36.000 dinara).

Stručna javnost u Srbiji smatra da ove činjenice moraju da budu transparentne, ali zbog poziva na bojkot već kako bi kupci u Srbiji mogli da odaberu šta žele da kupuju. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacionog centra "Veritas", rekao je da javnost u Srbiji, a pogotovo ljudi koji su izbegli iz Republike Srpske Krajine, mora biti upoznata sa tim da ako kupimo kafe "Atlantic grupe", finansiramo one koji su pucali na nas.

Savo Štrbac
Savo Štrbac
Foto: mc.rs

- To vam je svetska globalna politika – kapitalizam u kom je profit pokretač svega. Ko ima para, kupi firme i ubira plodove. Odavno smo ušli u tu sferu i sad se dešava šta se dešava. Mnogi u Hrvatskoj su pozivali na bojkot robe iz određene zemlje. Tako se i Kolinda izvinjavala zbog “srpskih čokoladica”. Najbolje je da mi to otkupimo, to je jedini lek – rekao je Štrbac.

Činjenica je da je Srbija potpuno otvoreno tržite za hrvatske kompanije, ali ne i Hrvatska za srpske, pa se postavlja pitanje kada će srpske firme takav tretman imati u Hrvatskoj i do koje mere ide razlika u reciprocitetu kada je u pitanju poslovanje između Srbije i Hrvatske? U cilju jasnog informisanja građana Srbije u narednom periodu ćemo istraživati koje domaće brendove su kupile hrvatske kompanije, ko su vlasnici hrvatskih kompanija koje posluju u našoj zemlji i gde zapravo ide novac građana Srbije kada kupe proizvode iza kojih stoje hrvatske kompanije.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 9 Pogledaj sve komentare
Nikola Republika Srpska 's picture

Nikola Republika Srpska

Bravo za tekst.. samo objavljujte... stalno. nama srbima se mora 10000 puta reći i nacrtati. Nikada se opametiti za naše dobro.

22 | 10
Vasa's picture

Vasa

dobro cu razmisliti od sada sta kupujem

12 | 8
Maja's picture

Maja

Moji su izbegli iz Hrvatkse. Stvarno mi zastane knedla u grlu kada vidim ovako nesto, jer ne mogu da verujem sta nam rade

9 | 5
Milivoj's picture

Milivoj

Ne rade nam oni, nego sami sebi to radimo!

14 | 2
Jelica's picture

Jelica

Treba objaviti sta jos ima od tih namirnica, da lepo znaju ljudi

12 | 4
Jovan's picture

Jovan

Kolinda se izvinjava zbog nasih cokoladica, a mi dajemo pare i na cokolade i na kafu, plus one eto odose na penzije hrvata... pih

4 | 4
Jelena's picture

Jelena

kad vec kompanine kriju ove stvari, onda treba mediji da pisu i to u jos vecoj meri... jer treba da znamo sta kupujemo

4 | 2
Dragan's picture

Dragan

Zamislite da vam dodje u kucu neko kome su ti branitelji ne samo proterali vec i ubili najmilije, a vi mu skuvate Grand kafu...

2 | 3
Miloš's picture

Miloš

Super!

3 | 1

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd