fbpx
Skip to main content
Gornji Milanovac

SPAS U ZADNJI ČAS: Krompir iz sela Gornji Branetići biće na rafovima marketa u Srbiji (FOTO)

Foto: Rina
Otkup krompira za ove poljoprivrednike je svetlo na kraju tunela i podsticaj da ipak nastave sa proizvodnjom i sledeće godine.

Tone krompira već mesecima stoje na lageru u selu Gornji Branetići kod Gornjeg Milanovca. Nezadovoljni poljoprivrednici pre samo desetak dana bili su ubeđeni da će veći deo svog roda morati da bace, jer potražnje nije bilo, međutim, proizvođačima je stigao spas u zadnji čas. Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo je kupca, pa su u ovom selu podno Rudnika natovareni prvi kamioni krompira koji će pronađi mesto na rafovima marketa u Srbiji.

Kardiolog dr Apostolović preporučuje: Ovo je najbolji način za REGULISANJE NIVOA HOLESTEROLA u krvi!

Kardiolog dr Apostolović preporučuje: Ovo je najbolji način za REGULISANJE NIVOA HOLESTEROLA u krvi!

Osiguranje – ključ za sigurnost poljoprivredne proizvodnje

Osiguranje – ključ za sigurnost poljoprivredne proizvodnje  

NOVI TREND NA TRŽIŠTU: Raste tražnja za seoskim kućama, na ovo posebno treba da obratite pažnju

NOVI TREND NA TRŽIŠTU: Raste tražnja za seoskim kućama, na ovo posebno treba da obratite pažnju

- Nikad gore stanje nije bilo. Mislili da ćemo ovogodišnji rod baciti svinjama. Nakon što su čuli za naš veliki problem, od kog zapravo i zavisi naš opstanak na selu, obratili su nam se iz resornog ministarstva, kontaktirali i danas je natovaren deo roda. Otišlo je 10 tona krompira, a dobili smo obećanje da ćemo uskoro sklopiti saradnju sa velikim lancima marketa poput "Lidla" koji posluju u Srbiji - rekao je Đorđe Vasović, proizvođač krompra iz sela Gornji Branetići.

Otkup krompira za ove poljoprivrednike je svetlo na kraju tunela i podsticaj da ipak nastave sa proizvodnjom i sledeće godine. Planinski krompir iz ovog kraja na tržištu je prepoznat kao izuzetno kvalitetan i to je kec u rukavu vrednih domaćina. Ono što je neophodno jeste usmeriti njihovu prodaju, jer su to do sada radili isključivo preko pijaca, a na čemu upravo radi Ministarstvo poljoprivrede. U planu je da se ugovori za otkup krompira sklope sa marketima širom Srbije, a osim sa poljoprivrednicima iz Gornjeg Milanovca, nadležni vode pregovore sa proizvođačima iz Ivanjice, Nove Varoši i Prijepolja.

krompir
Foto: Rina

- Ovo je jedna od lošijih godina za krompir, ali svesni smo da to nije slučaj samo u Srbiji već u celoj Evropi koja je preplavljena ovim povrćem. Zato su male potražnja, a i cena. Nadamo se da se ovakva godina neće ponoviti, jer je prošla bila sasvim zadovoljavajuća. Očekujemo da uz pomoć ministarstva spasimo ovogodišnji rod, ali i da obzbedimo plasman i u narednom periodu. Jer ne može uvozni krompir nikad da bude bolji od našeg domaćeg - naglasio je Miloš Kostić, proizvođač krompira iz gornjomilanovačkog sela Polom.

Godišnje se u Srbiji proizvede više od 600.000 tona, a najbolji kvalitet postiže se njegovom proizvodnjom na većim nadmorskim visinama, 300-600 metara, posebno iznad 600 metara i zato ovo povrće uzgajano na zapadu Srbije važi za najkvalitetnije. Dok se najbolji semenski ali i merkantilni krompir proizvodi na nadmorskim visinama iznad 900 metara, a ko primer navode se planina Jelica i okolina Guče.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd