Skip to main content
Fejsbuk

Srbi na SVETSKIM BERZAMA: Trguju akcijama Fejsbuka i Gugla

Foto: Profimedia
Rast interesovanja za učešće na berzama

Trgovanje na akcijama na svetskim berzama postalo je više nego atraktivno u Srbiji. Prema saznanjima, deonicama stranih kompanija trenutno trguje 7.000 Srba, duplo više nego pre tri godine, a prethodnih dana mnogi od njih su pretrpeli ozbiljne gubitke. 

Posle obelodanjivanja informacije o lošim rezultatima "Fejsbuka", deonice ove kompanije na Fejsbuku na Volstritu potonule su za 20 odsto, na 176 dolara. U Srbiji je ovo bila jedna od najpopularnijih i perspektivnih stranih akcija, s obzirom na to da je 2012. godine vredela 35 dolara. Srbi su ih kupovali u proseku za oko 3.000 evra. 

S druge strane, u brokerskim kućama očekuju drastično stanje očekuju drastično povećanje broja klijenata koje interesuju strane berze. Razlog je najčešće niska kamata za štednju u bankama (manja od 0,5 odsto godišnje), ali često i dobra zarada, te uključivanje u moderne finansijske tokove i znatiželja. 

fejsbuk
Foto: Profimedia

- Sve više je ljudi koji se uključuju u globalno investiranje. Beogradska berza je potpuno zamrla i oko dve trećine klijenata koji su trgovali na domaćem tržištu već je prešlo na globalne berze. Kupuju uglavnom akcije kompanija poput "Fejsbuka", "Gugla", "Tesle", "Epla", "Amazona". U narednim mesecima očekuje se tek veliki priliv novih klijenata na globalne berze i to ne samo onih koji imaju iskustva - priča broker iz Srbije koji svakodnevno trguje na  berzama u Njujorku i Londonu. 

On je dodao i da su građanima sve interesantnije i robe poput nafte, zlata, pšenice, soje, kukuruza, šećera, kafe... U pitanju su berzanske robe koje imaju cene i kojima se trguje baš kao i akcijama. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd