Skip to main content
 • Read more Branko Lazić Košarka

  NEŠTO POTPUNO DRUGAČIJE: Evo GDE možete da gledate MAJSTORICU finala ABA lige

 • Read more Donald Tramp i LNA Svet

  LNA likuje zbog Trampove podrške: SAD veruju u našu ulogu u ratu protiv terorizma

 • Read more Sloba i Kija Zadruga

  Posle INFORMACIJE da se POMIRILA sa BIVŠIM mužem, Kija poručuje - NA MENE TREBA OBRATITI PAŽNJU! (FOTO)

 • Read more Vojska DNR Svet

  U ofanzivi ukrajinske vojske poginula tri borca DNR! Ustanici uzvratili i pobedili! Otkriven RAZLOG NAPADA!

 • Read more Slot aparat Svet

  KAMERE SNIMILE NAJNEVEROVATNIJU PLJAČKU IKADA: Seo za aparat i izašao sa 8.000 dolara, a uopšte nije igrao! (VIDEO)

 • Read more Šaban Šaulić, Ilda Šaulić VIP

  NAKON TRAGEDIJE, KONAČNO SREĆA U PORODICI: Šabanova ćerka Ilda podelila DIVNE VESTI!

 • Read more Oliver Mandić Info

  "Majko Srbijo" za kraj! Miting završen nastupom Olivera Mandića (FOTO/VIDEO)

Zgrada

Srbi, ovo vam se NEĆE SVIDETI: Ako prodajete stan, morate prvo da ga ponudite Zavodu

Foto: Srbija Danas
Zakon o kulturnim dobrima iz 1994. godine, ima još jednu problematičnu odredbu - pravo preče kupovine države nekretnina koje spadaju u kulturna dobra, a izmenu tog zakona NALED zagovara godinama zbog odredbi koje privredi nameću obavezu da nepotrebno čuva velike količine poslovne dokumentacije na papiru kao potencijalnu arhivsku građu.

Naime, ova odredba nije primenjivana više od 20 godina, ali kako su od prošle godine u katastar upisane još neke kulturno-istorijske celine na teritoriji beogradskih opština Vračar, Stari grad, Palilula i Zemun, veliki procenat stanovnika ovih opština koji odluče da prodaju stan, sada moraju prvo da ga ponude Zavodu za zaštitu spomenika Beograda, pa tek onda drugom kupcu. 

Ova odredba usporava promet nepokretnosti za 15 i više dana, koliko pred Zavodom za zaštitu spomenika traje procedura pribavljanja odgovora o zainteresovanosti po pravu preče kupovine, objašnjava saradnik NALED-a Ðorđe Vukotić. 

OBORILA SVE REKORDE: Ova flaša vina prodata je za 558.000 dolara, a evo zašto je POSEBNA (FOTO)

- To je stara odredba, ali se nije primenjivala jer tog upisa nije bilo. Sada imamo problem jer imamo veliki broj nekretnina koje su zavedene kao kulturna dobra u katastru u poslednjih godinu dana - objasnio je Vukotić. 

U NALED-u objašnjavaju da to praktično znači da će Zavod morati da odgovori na najmanje 1.000 ponuda, i zaposleni će pored svog redovnog posla morati da troše vreme i na posao odgovaranja na ponude koje će u većini slučajeva verovatno morati da odbiju jer budžet Zavoda nije dovoljan za kupovinu stanova. 

Šta je OVO ispred Lidla?! Posle psovki i tuče, zaliha piletine je nestalo, ali sada nešto još LUĐE, NAJLUĐE!

NALED se, kako kaže Vukotić, zalaže za pojednostavljenje procedura, a sada se s pojavom ove procedure gubi vreme i usložnjava postupak. 

Zgrada
Foto: Profimedia/ilustracija

- Ako neko ko hoće da proda stan, mora da prvo ponudi Zavodu za zastitu spomenika pravo preče kupovine, a opet, po propisu koji uređuje promet nepokretnosti, propisano je da Zavod ima pravo da odgovori u roku od 15 dana - ističe on.

To znači da neko ko prodaje nekretninu mora da sačeka da mu Zavod odgovori na ponudu zato što nijedan javni beležnik ne može da overi o ugovor o kupoprodaji nepokretnosti ukoliko mu prodavac ne donese dokaz da zavod nije zainteresovan za tu kupovinu. 

Poznati milijarder NE PRESTAJE DA ŠOKIRA: Proizvodi rakete i automobile, a sada i OVO (FOTO)

- Praktično prolongirate 15 dana prodaju stana, iako znate da zavod neće da ga kupi - ističe Vukotić. 

U NALED-u se zalažu za promenu sporne odredbe člana 119. Zakona tako što bi država imala pravo preče kupovine isključivo spomenika kulture, a ne svih kulturnih nepokretnih dobara, jer je reč o formulaciji koja je preširoka. 

Praktično omogućuje da svaka zgrada bude uvedena u ovaj režim iz najrazličitijih razloga, jer je na primer, u njoj živela neka značajna ličnost, desio se neki istorijski događaj, deo je neke ambijentalne celine ili je pak podignuta na antičkim nekropolama (grobljima) ... 

Zgrada u Beogradu
Foto: Profimedia/ilustracija

- Važno je da se pravo preče kupovine ustanovi isključivo u odnosu na spomenike kulture za koje zaista grad ili država može da ima interes da ih otkupi, ili vrati prvobitnoj nameni, kao i da odredba nečemu služi i da ima efekat, a ne samo da komplikuje proceduru prometa nepokretnosti - naveo je Vukotić. 

Sličnu začkoljicu ovaj zakon ima i kod obaveze čuvanja dokumentacije. 

Kako ne postoje kapaciteti da se utvrdi koji dokumentarni materijal, bilo da je pisan, crtan, fotografisan ili štampan, može da bude od posebnog značaja za kulturu i nauku, zakon je građanima i privredi nametnuo obavezu da sve što kreiraju čuvaju o svom trošku i da pre uništavanja zahtevaju odobrenje nadležnog arhiva. 

Iako je jasno da je ova odredba neprimenljiva u slučaju građana, jer takav materijal može da bude i selfi fotografija, video sa letovanja ili dečiji crtež, ona je privredi nametnula visoke troškove skladištenja dokumentacije koja nema nikakav kulturni niti istorijski značaj. 

Beograd
Foto: Profimedia

Veće firme u Srbiji godišnje potroše značajna sredstva na čuvanje ugovora, faktura i drugih papira koje su u obavezi da drže u svojoj arhivi najmanje 10 godina. 

Iako Zakon o kulturnim dobrima kaznenim odredbama ne propisuje sankcije ukoliko građani ne ponude Zavodu za zaštitu spomenika da po pravu preče kupovine kupe stan ili kuću u objektu koji je u režimu zaštite kulturnog dobra, ova odredba se uvek sprovodi jer bi u suprotnom Služba katastra Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) odbila upis prava svojine, s obzirom na to da je Zavod u prethodnoj godini izvršio zabeležbu ovog svog prava u katastar. 

Kada je reč o tome na kojim lokacijama u Beogradu ima najviše kulturnih dobara, Vukotić navodi da ih ima na Crvenom krstu, i praktično svi soliteri u okolini Beogradskog dramskog pozorišta upisani su kao kulturno dobro. Zatim tu spadaju i Krunska ulica, Ulica kneza Miloša, Knez Mihajlova, teritorija Palilule, Zemuna, Dorćola…

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd