Skip to main content
rudnik

Srbija ima svetski adut! Jadarski basen krije rešenje za probleme velikih kompanija!

Foto: Profimedia/ilustracija
U Evropi i celom svetu na delu je revolucija u auto-industriji, jer se prelazi sa dizel motora na elektromotore, a Srbija po svemu sudeći namerava da uhvati korak sa tim trendom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je sa svetskog ekonomskog foruma, koji se dešava u mondenskom švajcarskom skijalištu Davos, da bi Kinezi mogli da naprave fabriku električnih vozila u zapadnoj Srbiji, na potezu od Prijepolja do Krupnja, gde se nalazi ruda jadarit koja sadrži veliku količinu litijuma potrebnog za pravljenje baterija za elektrovozila.

Najvredniji rudarski resurs Srbije je nalazište litijuma u Jadarskom basenu, kod Loznice. Kada počne eksploatacija rude jadarit, što se očekuje za nekoliko godina, pretpostavlja se da će odatle moći da se dobiju količine litijuma koje bi zadovoljile 10 odsto svetskih potreba. Projekat „Jadar” razvija kompanija „Rio Tinto” koja, prema rečima predsednika Srbije, već razgovara sa Kinezima o saradnji. Vučić je u Davosu razgovarao sa šefovima „Rio Tinta” Žan-Sebastijanom Žakom i Simon Niven.

– Obavestili su me da stvari idu dobro, a ja sam ih molio da se ubrzaju. Objasnili su da lako urade rudarski posao, ali im ostaje čak 26 koraka da bi odvojili litijum od kamena i svega toga što je izvučeno iz zemlje. To je tehnološki komplikovan proces, ali rade na tome – rekao je Vučić.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u Davosu da je slaba tačka nemačke auto-industrije to što kada se pređe na električni automobil, niko ni u Nemačkoj ni u EU ne može da napravi bateriju – sve to se pravi na Dalekom istoku.

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug

– To je jedan od problema koje ima „Rio Tinto”, ne znaju kako baterija treba da izgleda. Od ogromnog je značaja taj litijum u jadaritu, na zapadu Srbije, nedaleko od Loznice. Od 2024. tamo će moći da radi ko zna koliko ljudi i ko zna šta sve možemo da izvučemo iz toga. Ako oni budu napravili partnerski odnos sa Kinezima, to bi značilo da će se tamo napraviti velika fabrika autobusa na električni pogon, kombija, automobila i drugih vozila. Tu je Srbija u ogromnoj prednosti u odnosu na druge zemlje – objasnio je Vučić.

Kineski „Jinlong” je inače jedan od najvećih svetskih proizvođača baterija za elektrovozila. U Kini oko 200 fabrika sklapa neki vid električnih vozila, jer je njihov plan da se saobraćaj u toj zemlji ubuduće zasniva samo na vozilima sa nultom emisijom izduvnih gasova.

Petar Petrović, profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu, kaže da  budućnost jeste u električnim vozilima, dok bi izgradnja fabrike baterija, prema rečima sagovornika bila pametan poduhvat.

Takse Prištine skoro prepolovile plasman robe iz zemalja CEFTA

– Proizvodnja baterija donela bi korist Srbiji u smislu da ne budemo samo izvor rude, koju će neko da izveze i na njoj dobro zaradi, već da prodajemo proizvode i stvaramo dodatu vrednost. Nije problem napraviti bateriju, već pronaći litijum – kaže Petrović.

Novi podmukli potez Albanaca: Hoće da prodaju SRPSKOG PRIVREDNOG GIGANTA

Rade Jelenković, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta, kaže da se zvanično ne zna koliko litijuma ima u Srbiji. „Rio Tinto”, koji istražuje Jadarski basen, još nije završio elaborat o mineralnim resursima koji treba da sadrži podatak o količini i kvalitetu rude jadarit, kao i koji deo može profitabilno da se eksploatiše. Tek kada budu predali taj dokument država će znati sa čim raspolaže. Ali, neki podaci već postoje. „Rio Tinto” je u godišnjem izveštaju za 2016. godinu objavio da su zvanične rezerve minerala jadarit procenjene na 136 miliona tona.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd