fbpx
Skip to main content
gasne cevi

Srbija će moći da se priključi na Turski tok! DONETA ODLUKA!

Foto: Profimedia/ilustracija
Srbija će moći da se priključi na Turski tok, proističe iz mišljenja koje je večeras doneo nadležni Sekretarijat Energetske zajednice iz Beča

Srbija će moći da se priključi na Turski tok, proističe iz mišljenja koje je večeras doneo nadležni Sekretarijat Energetske zajednice iz Beča. Istovremeno su postavljeni uslovi koji će pritom morati da se ispoštuju.

Danas EU odlučuje o sudbini Turskog toka kroz Srbiju

U svojoj proceni, Sekretarijat, s jedne strane, zaključuje da će novi naftovod koji ulazi u zemlju sa juga poboljšati sigurnost snabdevanja diversifikacijom puteva. S druge strane, takođe se ističe da će to učvrstiti i održati dominaciju Gasproma i Srbijagasa.

Zato se od Agencije za Energetiku Srbije traži da prilikom ovog projekta stvori likvidno i transparentno tržište u Srbiji i susednim zemljama, i mogućnost trgovanja za sve učesnike na tržištu. U Sekretarijatu su naglasili da su se u svojoj proceni usredsredili na potrebu stvaranja konurentnog tržišta gasa koje ispravno funkcioniše u Energetskoj zajednici na osnovu jednakih pravila i uslova.

Odluka o TURSKOM TOKU kroz Srbiju do kraja nedelje, da li će ishod biti pozitivan?

- Činjenica da je Energetska zajednica u svom Mišljenju "zaključila da će novi gasovod unaprediti sigurnost snabdevanja kroz diversifikaciju ruta snabdevanja", potvrda je naše argumentacije i očekujem ubrzan nastavak projekta kroz obavezujuću raspodelu kapaciteta i donošenje investicione odluke. Ovo Mišljenje pokazatelj je da je projekat dobro postavljen, u skladu sa Zakonom o energetici Republike Srbije kao i sa evropskim energetskim direktivama, izjavio je Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Određeni uslovi koji su dostavljeni kroz Mišljenje Energetske zajednice, a pre svega sa stanovišta jačanja konkurencije, upućeni su Agenciji za energetiku Republike Srbije koja će ih, kao nezavisno regulatorno telo u skladu sa Zakonom, uzeti u obzir u daljim koracima vezanim za realizaciju projekta, saopštili su iz Ministarstva za rudarstvo i energetiku.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd