fbpx
Skip to main content
Aerodrom Ponikve

SRBIJA DOBIJA TREĆI VELIKI AERODROM! Zapadna Srbija i Užice nestrpljivo iščekuju - pista već gotova, biće 50.000 letova godišnje

Foto: Wikipedia
Radovi na ovom projektu još su u toku, dok se trenutno radi na razminiranju terena i proveri da li negde u kompleksu postoje zaostali NATO projektili iz 1999. godine

Gotovo cela Zapadna Srbija i Užice nadaju se skorom otvaranju aerodroma Ponikve za komercijalne letove.

TOP hoteli u Turskoj po najboljim cenama za odmor u Junu - Samo 99€ za rani buking!

TOP hoteli u Turskoj po najboljim cenama za odmor u Junu - Samo 99€ za rani buking!

GRČKA SE PUNOM PAROM SPREMA ZA POČETAK SEZONE: Sve mere se ukidaju za dva dana, a sada se zna i da li ćemo nositi maske na plaži

GRČKA SE PUNOM PAROM SPREMA ZA POČETAK SEZONE: Sve mere se ukidaju za dva dana, a sada se zna i da li ćemo nositi maske na plaži

Do kraja godine Srbija kreće u realizaciju još jednog projekta! Brnabić i Gelder o budućoj saradnji

Do kraja godine Srbija kreće u realizaciju još jednog projekta! Brnabić i Gelder o budućoj saradnji

Radovi na ovom projektu još su u toku, dok se trenutno radi na razminiranju terena i proveri da li negde u kompleksu postoje zaostali NATO projektili iz 1999. godine. 

Užičani očekuju da se na njemu opet pokrene civilni saobraćaj, posebno turistički letovi, jer se nalazi u blizini Zlatibora, Mokre gore i Tare. 

Kako se nezvanično saznaje, na ovom mestu nakon završetka radova planirana je izgradnja turističkog kompleksa, škole za vazuhoplovstvo, ali i uvođenje komercijalnih letova, čiji će kapacitet najpre biti 20.000 letova godišnje, što će se kasnije proširiti na 40.000 do 50. 000 letova.

Do pola miliona komercijalnih letova

Aerodrom Ponikve trenutno je u funkciji ali ne radi punim kapacitetom, pošto nema saobraćaja tokom svakog dana već samo kada su u pitanju najavljeni letovi, nezvanično se saznaje . 

- Ovaj aerodrom je u fazi tranzicije i kada se završe svi projekti i tenderi, plan je da postane komercijalni i da se koristi za javne letove. Kapacitet bi u početku bi trebalo da bude 20.000 letova za godinu dana, dok se kasnije očekuje da se to proširi na 450.000 do 500.000 letova. Osim toga, pregovori o tome da se na ovom mestu izgradi turistički kompleks, škole letenja i fabrike su sada u toku, izrađuju se studije i dokumentacija - kažu izvori bliski projektu. 

Prevoziće se i roba

Aerodrom "Ponikve" biće opremljen za prevoz putnika, ali isto tako i za prevoz robe, kako bi se obezbedio razvoj turizma ovog kraja i kako bi potrebe avio-tržišta bile zadovoljene. 

- To je u skladu sa razvojem turizma i saobraćajnim potrebama Zlatiborskog okruga i aerodrom "Ponikve" će se dalje opremati kako za prihvat putnika tako i za prihvat robe. To je veliki potencijal za razvoj ovog regiona, samim tim i Srbije. U planu je dovođenje infrastrukture do samog kompleksa, i potencijalno povezivanje aerodromskog kompleksa sa budućim saobraćajnicama, koje se povezuju sa novim auto-putem - rekli su sa aerodroma Ponikve. 

Popravke i gradnja platformi za avione

Trenutno, aerodrom zauzima 575 hektara i ima dve piste - asfaltnu, koja je široka 45 metara, a dugačka 3.200 metara, i travnatu pistu, koja je dugačka 1.500 metara. 

Završena je pista od 3.087 metara i potrebno je da se izgradi rulna staza sa platformom za parkiranje dva aviona. 

- Poslovi su podeljeni u faze i prva je sanacija delova piste oštećene tokom NATO agresije, druga je sanacija preostalog dela poletno-sletne i vezne rulne staze, dok je u trećoj fazi planirana gradnja gradnja nove platforme za avione. Biće urađen i sistem za odvođenje vode sa piste, dok je planirana izgradnja i industrijske zone unutar aerodromskog kompleksa - kaže izvor. 

Osvetljenje, kanalizacija, odvonjavanje

Krajem marta "Aerodromi Srbije" raspisali su tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju piste, okretnice, rulne staze i osnovne staze, sistema za odvodnjavanje, kanalizacije i platforme za avione na aerodromu "Ponikve", nadomak Užica. 

Da bi "Ponikve" bile u punoj funkciji, nedostaje sistem za osvetljenje, površinski sloj na završnih 800 metara piste i 5.195 metara ograde.

Početkom ove godine, deset godina pošto mu je aerodrom pripisan u vlasništvo, Užice je "Ponikve", zbog nepostojanja finansijskih i kadrovskih uslova, vratilo u ruke državi. 

Najavljeno je da će Vlada Srbije tokom ove godine uložiti 300 miliona dinara u radove. Aerodrom Ponikve se nalazi na 12 kilometara severozapadno od Užica. Manje je poznat kao "Lepa glava", po lokalitetu na kom se nalazi i to na nadmorskoj visini 904-918 metara.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd