fbpx
Skip to main content
aleksandar antić

Srbija dobila treći vetropark, koji će snabdevati 7.200 domaćinstava!

Foto: Srbija Danas
Time će emisija ugljen-dioksida biti smanjena za oko 16.000 tona godišnje.

Srbija je danas dobila treći vetropark i pokazala da sve više postaje zemlja zelene energije, izjavio je danas minitar rudarstva i energetike Aleksandar Antić u Alibunaru, gde je otvoren vetropark "Malibunar" i ozvaničen početak izgradnje drugog vetroparka na teritoriji ove opštine, čija će snaga biti 42 megavata.

Dobre vesti: Završena revitalizacija A1 u HE „Đerdap 1“

Antić je najavio da će taj vetropark biti završen tokom 2018. godine i dodao da će do kraja sledeće godine Srbija i kroz druge projekte dobiti novih 250 megavta iz energije vetra.

UBRZANI RAZVOJ OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE U SRBIJI: Niče treći vetropark "Alibunar"

Time će se, naveo je ministar, Srbija približiti cilju da do 2020. godine ima 27 odsto ukupne potrošnje energije iz obnovljivih izvora.

vetropark
Foto: Profimedia

- To su jako dobre vesti za naš ukupni energetski sistem, ali i za sve nas koji se zalažemo da Srbija više koristi obnovljivu zelenu energiju. To je jako važno zbog budućih generacija, koje zaslužuju da žive u zemlji koja će sačuvati čist vazduh i zemlju - rekao je Antić.

On je dodao da su u ovom trenutku u različitim fazama izgradnje projekti koji će obezbediti još oko 500 megavata, kao i da je reč uglavnom o projektima iz energije vetra.

Vetropark "Malibunar" snage osam megavata izgradila je belgijska kompanija "Elisio", koja je uložila 14 miliona evra, od čega 9,8 miliona evra iz kredita Unikredit banke.

Očekivana proizvodnja vetroelektrane "Malibunar" biće dovoljna za snadbevanje 7.200 domaćinstava, čime će emisija ugljen-dioksida biti smanjena za oko 16.000 tona godišnje.

Početak probnog rada planiran je za novembar ove godine, a rad u punom kapacitetu za početak sledeće godine.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
10 Beograd