fbpx
Skip to main content
Ana Brnabić

"SRBIJA JE SADA JAČA I STABILNIJA" Brnabić o dolasku DFC-a: "Nova era u odnosima sa SAD, sve je na nama"

Foto: Profimedia
Predsednica Vlade Ana Brnabić kaže da nikada ovako jaka delegacija SAD nije posetila Srbiju i da je sada sve na nama.

Navodi da se razgovaralo o pet tema i da je dolazak DFC-a jasan signal koliko je Srbija stabilna zemlja.

Ana Brnabić je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavila da jedna rečenica opisuje sve, a to je nova era u političkim i ekonomskim odnosima Srbije i SAD.

Počeli sastanci srpskih zvaničnika sa DFC-om i EXIM bankom

Počeli sastanci srpskih zvaničnika sa DFC-om i EXIM bankom

PRESTIŽNE GLJIVE RASTU I U SRBIJI: Mogu se često naći i kod nas, a cena im dostiže čak 5.000 EVRA po kilogramu

PRESTIŽNE GLJIVE RASTU I U SRBIJI: Mogu se često naći i kod nas, a cena im dostiže čak 5.000 EVRA po kilogramu

KOLIKO KILOMETARA NOVIH PUTEVA ČEKA SRBIJU OVE GODINE? U planu još 16 brzih deonica, a evo i gde se grade i kada

KOLIKO KILOMETARA NOVIH PUTEVA ČEKA SRBIJU OVE GODINE? U planu još 16 brzih deonica, a evo i gde se grade i kada

- To najbolje sumira i sporazum u Vašingtonu koji je jako dobro ispregovarao predsednik Vučić i naša delegacija. Imamo prvi takav sporazum potpisan nakon 140 godina između Srbije i SAD. Nikada ovako jaka delegacija SAD nije posetila Srbiju. Šest agencija plus izaslanik SAD i predstavnik Bele kuće - kazala je Brnabićeva.

Na pitanje da li je sada reč o bližim odnosima, Brnabićeva je navela da je to neuporedivo.

- Ne bih rekla bliži odnosi, ne mogu da se setim kada su bili ovakvi odnosi, zaista ne mogu da se setim ovako bliskih odnosa - istakla je premijerka.

Juče je pre sastanka, navodi,  Adam Boler rekao da je Srbija u poslednjih sedam godina uspela da ojača svoju ekonomiju i privatni sektor tako da danas postoji atmosfera i sredina u koju DFC može da dođe i investira.

- To je jasan signal koliko je Srbija jača i stabilnija i na tome se radilo sedam godina. Sada je sve na nama, a to je koliko brzo će naša preduzeća biti spremna i imati ideje - napominje Brnabićeva.

Ana Brnabić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

O pet tema sa DFC-om 

Razgovaralo se, kaže, o pet tema, najpre o infrastrukturnim projektima gde imamo projekte vrednosti četiri milijarde evra, od koji je prioritetan auto-put Mira.

- Razgovaramo sa DFC-om za Pločnik-Merdare i prugu Niš-Kuršumlija-Prilužje-Priština. Tu je i garantna šema za mala i srednja preduzeća, Tu bi DFC obezbedio jednu milijardu dolara kredita. Sa naše strane mi bi pokrili ovaj rizik prvog gubitka. Izračunali smo da bismo imali mnogo veću korist od tih milijardu dolara kredita koji bi obezbedio DFC - navodi premijerka.

Treća oblast je, dodaje, sve ono što se tiče inicijative Mini-šengen, a četvrta tema bili su uslovi za razvoj privrede.

- Imamo u oblasti poljoprivrede podršku ženskom preduzetništvu i mladim poljoprivrednicima. Sada sa prisustvom DFC-a imamo pristup neograničenim sredstvima. Koliko ćemo iskoristiti je do nas i do naših projekata - kaže premijerka.

Na jučerašnjem sastanku uglavnom je, napominje, bilo reči o ekonomskim tačkama.

- I ambasador Grenel je na samom sastanku pomenuo. Rekao je da je predsednik Tramp rekao kada ga je postavio za secijalnog izaslanika, da razmišlja drugačije i da razmišlja o ekonomskoj normalizaciji. To je prilično u skladu sa onim što se predsednik Vučić trudio svih prethodnih godina. Dajte da razgovaramo kako ljudi žive, kakve su ima plate, kakve su im škole za decu, pa ćemo onda možda da stvorimo uslove i da razgovaramo na neki drugačiji način i o politici - ukazuje Brnabićeva.

Na pitanje o novoj vladi navodi da o tome odlučuje predsednik.

- O mandataru odlučuje predsednik. Niko ne sedi skrštenih ruku. Tehnička vlada radi sve što može. Građani ne gube ništa, a imamo vremena do 3. novembra za vladu. Predsedniik Vučić ne sedi skrštenih ruku. Izvojevali smo i Vašingtonski sporazum koji je stvarno izuzetno važan. Nastavljamo da radimo sada sa postojećom kancelarijom DFC-a u Srbiji. Mislim da niko nije video ovakvu implementaciju sporazuma, što govori o tome da nije bio deo nikakve političke kampanje - istakla je Branbićeva. 

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd