fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

SRBIJA NASTAVLJA DA NIŽE USPEHE! Vučić nakon sastanka sa MMF: "Ostvaren jedan od najboljih rezultata"

Foto: SD/ilustracija/Shutterstock
Istaknuto je da je Srbija bila jedna od retkih zemalja kojoj MMF nije korigovao početnu projekciju stope rasta od pet odsto koju je dao prošle godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas putem vido linka sa predstavnicima delegacije MMF, a šef Misije, Jan Kejs Martejn, istakao je da je Srbija ostvarila jedan od najboljih rezultata u prošloj godini uprkos izazovima pandemije i pozdravio odgovornu ekonomsku politiku i uspešno upravljanje krizom.

DOBRA VEST ZA SVE SRPSKE PRIVREDNIKE: Pomoć preduzećima u poslovanju na internetu

DOBRA VEST ZA SVE SRPSKE PRIVREDNIKE: Pomoć preduzećima u poslovanju na internetu

KOJE ĆE BITI POSLEDICE? Zbog vremenskih uslova desetkovane sorte voća i povrća, u problemu i pčele (FOTO)

KOJE ĆE BITI POSLEDICE? Zbog vremenskih uslova desetkovane sorte voća i povrća, u problemu i pčele (FOTO)

Stigle lepe vesti: Građani Srbije mogu ponovo da lete do ove evropske prestonice!

Stigle lepe vesti: Građani Srbije mogu ponovo da lete do ove evropske prestonice!

Sagovornici su zaključili da osnovni cilj Srbije ostaje da sačuva teško stečenu reputaciju fiskalno sigurne zemlje, kao i da nadstavi sa odgovornom fiskalnom politikom kako javni dug ne bi prešao nivo od 60 odsto BDP-a, čime Srbija odlučno nastavlja da radi na daljem rastu ekonomije, saopštila je pres služba predsednika.

Tokom razgovora, predsednik Vučić i Jan Kejs Martejn posebno su se osvrnuli na mere podsticaja i usvojena tri paketa mera za pomoć privredi i građanima, kojima je očuvana makroekonomska stabilnost i čak postignuta veća stopa zaposlenosti.

Vučić je dodao da je Srbija već posle prvog kvartala 2021. godine na dobrom putu da ostvari planirani rast od 6% kako je i predviđeno, budući da je jedan od glavnih fokusa Vlade Srbije ulaganje u velike infrastrukturne projekte i intenziviranje rada na privlačenju direktnih stranih investicija.

- Srbija je 2020. godine bila u samom vrhu po privednom rastu u Evropi i uveren sam da i ove godine možemo da uđemo u prve tri ili četiri zemlje po rastu - rekao je Vučić i dodao da je zadovoljan time što Srbija i dalje, uprkos situaciji vezanoj za pandemiju, ima izuzetno jak priliv investicija.

MMF
Foto: Profimedia

Vučić i Martejn razgovarali su i o novom aranžmanu savetodavnog karaktera, koji je od posebnog značaja u svetlu unapređenja opšte investicione klime u Srbiji, kao i u kontekstu još većeg poverenja investitora.

- Imajući u vidu ogroman napredak Srbije u proteklih osam godina, prioritetni cilj ovog aranžmana biće da očuva postignute rezultate, ali i da obezbedi podršku u daljem sprovođenju strukturnih reformi usmerenih na još brži, snažniji i održiviji rast - rekao je Vučić.

On je zahvalio MMF-u i ličnom angažovanju Jana Kejsa Martejna na profesionalnoj i stručnoj podršci na koju Srbija umnogome računa.

Vučić je istakao i da će Srbija posebnu pažnju posvetiti reformama u javnim preduzećima, te da će prioriteti i dalje biti ulaganja u infrastrukturu, stvaranje još bolje klime za investicije, veća ulaganja u životnu sredinu, nauku i kapitalne projekte, što će dodatno i dugoročno doprineti stabilnom finansijskom rastu u narednim godinama.

Vremenska prognoza
Mist
4 Beograd