fbpx
Skip to main content
stan

SRBIJA PRATI NOVE TRENDOVE - SVI POLUDELI ZA LUKSUZNIM OBJEKTIMA: Kondominijumi osvajaju zemlju - ovo je njihova cena

Kako se radi o luksuznim nekretninama, cene su drastično više od onih u običnim stambenim zgradama

Procvat tržišta nekretnina u Srbiji ispratila je pojava potpuno novih trendova. Investitori su u konstantnoj potrazi za inovativnostima, kako bi se istakli od svoje konkurencije i na taj način pridobili kupce.

AMERIČKI KONGRESMENI PODRŽAVAJU REFORME U SRBIJI

AMERIČKI KONGRESMENI PODRŽAVAJU REFORME U SRBIJI

KORONA RAZARA AMERIČKU EKONOMIJU: Skače broj nezaposlenih u SAD koji traže državnu pomoć

KORONA RAZARA AMERIČKU EKONOMIJU: Skače broj nezaposlenih u SAD koji traže državnu pomoć

RAŠIRITE NOVČANIKE, KREĆE TALAS ISPLATA DRŽAVNIH POMOĆI: Još sjajnije vesti za zaposlene, minimalac skače, evo za koliko

RAŠIRITE NOVČANIKE, KREĆE TALAS ISPLATA DRŽAVNIH POMOĆI: Još sjajnije vesti za zaposlene, minimalac skače, evo za koliko

Takav jedan novitet na tržištu predstavljaju i kondominijumi, koji su se na domaćem tržištu prvi put pojavili pre nekoliko godina, a danas ih u našoj prestonici ima na sve strane. Reč je o luksuznim stambenim objektima zatvorenog tipa, koji osim stanova obavezno imaju i dodatne sadržaje.

Kako se radi o luksuznim nekretninama, cene su drastično više od onih u običnim stambenim zgradama, ali potražnja za ovim stanovima raste iz godine u godinu, čemu i svedoči sve više projekata u izgradnji. Prema podacima na sajtu nekrentine.rs, cene kvadrata stanova u ovim kompleksima se kreću od 2.000 evra pa do 4.000 evra.

Šta su zapravo kondominijumi?

Kondominijumi predstavljaju stambene zgrade, gde pored pojedinačnih stanova koji su u individualnom vlasništvu postoji i bezbedan zajednički prostor između zgrada u kom se nalaze parkovi, teretane, garaže, kafići, sportski tereni i prodavnice a na atraktivnim lokacijama po svetu se mogu naći i kompleksi opremljeni sa bazenima, saunama i slično.

Ovde je ključno za istaći da se radi o "privatnim sadržajima" koji su dostupni isključivo stanarima, i to je ono što odvaja ovakav tip nekretnina od običnih stambenih zgrada koje su okružene javnim površinama.

dnevna soba
dnevna soba
Foto: Profimedia

Takođe kondominijumi su uvek obezbeđeni i zatvoreni, te da biste ušli morate da prođete recepciju koja radi 24 sata dnevno.

Prvi kondominijum u Beogradu sagrađen je prošle decenije, a sada ih ima u 4 različite opštine. Stanovi unutar njih su uglavnom površine od 50 do 100 kvadrata, ali i penthausi od 100 do 200 kvadrata.

Cene

Postoji značajan broj stanova koji se prodaju ili izdaju a da su deo nekog kondominijuma.

Što se tiče prodaje, takvih stanova ima svega nekoliko. Najjeftiniji stan oglašen se prodaje po ceni od 125.000 evra, i ovde se radi o nenamštenom stanu od 50 kvadrata, dakle cena jednog kvadrata je 2.000 evra.

zgrada
Foto: Srbija Danas

Takođe, na prodaju ima i odmah useljiv stan od 93 kvadrata po ceni od 190.000 evra, tj. oko 2.050 evra po kvadratu, kao i jedan površine 51 kvadrata koji se prodaje, doduše isto nenamešten, po ceni od 2.529 evra po kvadratu.

Veliki broj ovih stanova se izdaje, i i mesečna kirija za ovakav stan kreće od 450 do 750 evra za stan od 50-ak kvadrata.

Prednosti

Prednosti života u ovakvim stambenim objektima je očigledna. Kao što je već bilo reči, radi se o stambenim zgradama kojima je primarna prodajna tačka privatnost i bezbednost. Svima kojima smeta gužva u parkovima, sportskim terenima, bazenima i sl. kondominijumi pružaju mogućnost izolacije kako buke, tako i neželjenih susreta.

Jedna od prednosti ovih stambenih objekata je i fokus na integraciji modernih tehnologija. Zato nije retkost da su stanovi u kondominijumima potpuno opremljeni "smart" sistemima, koji povezuju telefone, tablete i kompjutere sa uređajima po kući. Od otključavanja vrata pametnim telefonom, do podešavanja temperature klima uređaja.

zgrada
Foto: Profimedia

Ono što takođe može da bude presudno kod ovakvog tipa stambenih objekata, je činjenica da se o zajedničkom prostoru, pravilima i obavezama stanara takođe odlučuje zajednički, preko udruženja stanara koje upravlja čitavim kondominijumom.

Takođe, potrebno je istaći da se o svim zajedničkim sadržajima ne bave stanari. Za to se unajmljuju profesionalci koji održavaju dvorišta, bazene i popravke. Na stanarima je samo da odlučuju i uživaju.

Mane

Sa jedne strane, sve ovo izgleda sjajno i bajno, ali kao i uvek i ovde postoje neke mane.

Naravno, mnogima će biti problem sama cena stanova, ali ovde je reč o nekretninama za one sa dubljim džepom. Većina kondominijuma kupovinu stanova reklamira kao alternativu kupovini luksuznih kuća, kako ne bi morali da se o njima sami bavite.

Ipak, ono što se izuzima je visoka cena tog održavanja, te će pored računa koje morate redovno da plaćate, odabirom da stanujete u jednom od ovih kompleksa prihvatate da plaćate i održavanje privatnog parka, garažnog mesta (postoje i slučajevi gde se garažno mesto plaća), bazena i sl.

Mesečni troškovi se na taj način praktično dupliraju, i u slučaju da iznajmljujete stan, morate da napravite dobru računicu. Retki su oni koji mogu da trpe takav pritisak na džep.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd