fbpx
Skip to main content
novac

PRIVREDA SRBIJE USPEŠNIJA NEGO IKADA PRE: Zabeležen neverovatan rast, korona je nije ni "ogrebala"

Foto: Profimedia/Ilustracija
Zaista lepe vesti

Privreda Srbije je uspela, uprkos otežavajućim okolnostima zbog pandemije korona virusa, da i tokom 2020. godine održi postignuti obim poslovnih aktivnosti iz prethodne godine i da ostvari pozitivan neto rezultat za petinu veći nego 2019, saopštila je Agencija za privredne registre (APR).

GORIVO TURIZAM U REGIONU, SRBI HRLE U OVU ZEMLJU DA NAPUNE REZERVOAR: Kako se kreću cene goriva kod suseda

GORIVO TURIZAM U REGIONU, SRBI HRLE U OVU ZEMLJU DA NAPUNE REZERVOAR: Kako se kreću cene goriva kod suseda

PREDSEDNIK SRBIJE U POSETI ALEKSINCU: Uskoro rekonstrukcija Doma zdravlja i izgradnja novih saobraćajnica (FOTO/VIDEO)

PREDSEDNIK SRBIJE U POSETI ALEKSINCU: Uskoro rekonstrukcija Doma zdravlja i izgradnja novih saobraćajnica (FOTO/VIDEO)

DOGOVOR KOJI VODI U PROVALIJU: Cena gasa će tek skočiti? Energetska kriza DRMA SVET

DOGOVOR KOJI VODI U PROVALIJU: Cena gasa će tek skočiti? Energetska kriza DRMA SVET

Tome je značajno doprinelo 100 preduzeća s najvećim poslovnim prihodima i 100 sa najvećim neto dobitkom, ocenjeno je u Izveštaju "STO NAJ... privrednih društava u 2020. godini", koji je APR danas objavio na svojoj internet stranici.

Sto društava sa najvećim poslovnim prihodima imalo je udeo od 27,9 posto u poslovnim prihodima cele privrede i udeo od 24,4 procenta u osnovnim finansijskim performansama privrede, a zapošljavalo je 16,5 odsto ukupnog broja radnika u privredi.

Na ovoj listi preovlađuju veliki sistemi, njih 98, koji su realizovali 98,9 posto poslovnih prihoda rangiranih društava, pri čemu je JP EPS lider po prihodima, a prate ga NIS, Delez Srbija, Tigar Tajers i Telekom Srbija.

Sto prieduzeća sa najvećim neto dobitkom u 2020. učestvovalo je sa nešto manje od jedne trećine u neto dobiti svih društava i sa 21,9 procenata u glavnim finansijskim performansama.

Prema veličini, među najrpofitabilnijima je najviše velikih društava (74), čiji je dobitak od 174,7 milijardi dinara povećan za četvrtinu. Tu je i 19 društava srednje veličine, čiji je dobitak više nego dupliran u odnosu na 2019. godinu, a intenzivniji rast neto dobiti su zabeležila i četiri mala i tri mikro preduzeća, navode iz APR-a.

Elektroprivreda Srbije zauzima čelnu poziciju i na listi najprofitabilnijih domaćih društava, sa neto dobitkom od 12,88 milijardi dinara u 2020, koji je 3,5 puta veći nego prethodne godine.

Na drugom mestu je Tigar Tajers s rastom neto profita za 2,1 posto na godišnjem nivou, na 9,21 milijardu dinara, treći je Telenor s neto dobitkom od 8,4 milijarde, za 20,2 posto manjim nego godinu ranije, a prvu petorku zaokružuju Ziđin, koji je profitabilnost povećao 2,6 puta u odnosu na prethodnu godinu na 8,4 milijarde, te Koka-Kola čiji je neto profit skočio za 55,6 procenata na 5,66 milijardi dinara.

Kada je reč o gubitašima, Er Srbija prevodi na listi s gubitkom od 7,44 milijarde dinara, koji je rezultat drastičnog pada prihoda izazvanim korona pandemijom i merama ograničenja putovanja, a slede novosadski Interkomerc Agrar u stečaju, Rio Sava Eksplorejšen, Aerodrom Beograd i železara HBIS.

Od 103.327 društava, čiji su podaci iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2020. analizirani sa aspekta uspešnosti poslovanja, finansijskih kapaciteta i gubitaka, na APR listama STO NAJ... rangirano je ukupno 349 privrednih društava s najvećim uticajem na osnovne finansijske performanse privrede u protekloj godini.

Od društava koja se nalaze na listama STO NAJ...u 2020. godini, njih 22 su javna preduzeća, u kojima su bila zaposlena 67.052 radnika. Sa neto dobitkom je poslovalo 16 javnih preduzeća, dok neto gubitak zabeležilo šest preduzeća, od kojih su četiri među sto vodećih gubitaša.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
4 Beograd