Skip to main content
Aleksandar Vučić

Srbija vodeća destinacija za investicije: Potpredsednik Indije oduševljen našom zemljom, naročito zahvalan Vučiću!

Tanjug/​Dimitrije Goll
Srbija i Indija na putu brzih ekonomskih reformi

Srbija je vodeća destinacija za strane investicije u centralnoj i istočnoj Evropi, ocenio je danas potpredsednik Indije Venkaj Naidu i pozvao poslovni svet i Srbije i Indije na saradnju, ističući izuzetne mogućnosti i otvorenost i prijateljske odnose dve zemlje.

Naidu je na biznis forumu Srbija -Indija, na kojem učestvuje zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je transformacija Srbije bila izuzetna u nekoliko poslednjih godina, da su promene svuda vidljive, a da su veoma važne fiskalne i strukturne reforme koje je vlada preduzela dale rezultate u značajnom napretku ekonomskih prilika i poslovnom okruženju. 

Kako je rekao, i Indija je krenula u ekonomske reforme, koje daju velike mogućnosti za srpske preduzetnike i precizirao da Indija ima 8,2 odsto ekonomskog rasta i jedna je od najbrže rastućih velikih ekonomija u svetu. 

Istakao je napredak Indije u ocenama Svetkse banke, najavio da će uskoro biti treći najveći potrošac u svetu i podvukao da zemlja ima stabilnu vladu i sposobnog lidera, koji je okrenut reformama. 

Indija i Srbija, ukazao je, imaju mnogo toga zajedničkog što mogu jedna drugoj da ponude, a pre svega u oblasti poljoprivrede, prerade hrane, farmaceutskoj industriji, indistriji zabave, turizma. . . 

Indija
Tanjug/​Dimitrije Goll

Istakao je velike mogućnosti i u odbrambenoj industriji, kao i u proizvodnji poljoprivrednih mašina, navodeći primer indijske kompanije za prozvodnju traktora koja posluje u Srbiji. 

Potrpedsednik Indije rekao je i da je poseta Vučića Indiji kao premijera bila istorijska i da je od tada Srbija učestvovala i na drugim vaznim događajima u Indiji. 

On je istakao da nedavni primeri stranih ulaganja predstavljaju novu politiku Indije i da cene to što je Vlada Sbije podržala indijske preduzetnike koji su pokrenuli poslovanje u Srbiji. 

Kazao je da obe vlade jačaju okvire za veću ekonomsko saradnju, a da je danšnjim potpisivanje dva sporazuma to dodatno ucinjeno. 

Naveo je sporazum o poizvodnji bilja, koji će pomoći da se proširi trgovinska razmena za voće, povreće i prerađene proizvode.

Dodao je i da će revidirani sporzum o avio saobraćaju pojačati turizam i trgovinsku razmenu.

Indija Srbija poslovni forum
Tanjug/​Dimitrije Goll

Naidu je rekao da turisti iz Indije posećuju strane zemlje u velikom broju i da je Srbija fascinananta zemlja i da ima mogućnosti i kapacitete da pivučete turiste iz Indije. 

Napomenuo je da će tome dopineti i to sto je Srbija ukinula vize, kao i da je Indija olaksala davanje viza za građane Srbije elektronskim putem.

- Vidim obnovljeni entuzijazam na obe strane - rekao je Naidu i pozvao predstavnike poslovnu zajednice iz obe zemlje da ucrtaju dalju mapu puta, budu partneri i rade zajedno što će podići bilteralne odnose na visi nivo.

Rekao je i da Indija nudi olakšice u poslovanju, a da je premijer te zemlje posvećen reformam i da vlada pozitivna politicka atmosfera.

Takođe je zahvalio Vučiću za interesovanje da se priključi privrednim delegacija i forumu ocenjujući da to pokazuje zainteresovanost za unapređenje odnosa.

Ponovio je da je Srbija brzorastuća ekonomija i da je Indija prepoznaje kao dobrog partnera, zaključio je Naidu.

Indija je svesna ekonomskih potencijala Srbije

Vučić forum
Tanjug/​Dimitrije Goll

Potpredsednik Indije Venkaj Naidu izjavio je danas u Beogradu da su Srbija i Indija na putu brzih ekonomskih reformi, kao i da je Indija svesna potencijala srpske ekonomije u regionu.

- Danas su obe zemlje na putu brzih ekonomskih reformi i teže socio-ekonomskom razvoju naših naroda. Indija je svesna potencijala koje Srbija kao ekonomija ima u ovom važnom regionu - rekao je Naidu na otvaranju Poslovnog foruma Srbija-Indija.

Osvrnuvšsi se na reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Srbija mala zemlja, potpredsednik Indije je rekao da Srbija nije mala, već da ima “visokog lidera” i da će postati visoko pozicionirana ekonomija.

Istovremeno je primetio da je transformacije Srbije poslednjih godina “izuzetna” i da su promene “zaista vidljive”. “Srećan sam što mogu da primetim da je Srbija brzo rastuća zemlja, i vodeća destinacija za investicije u centralnoj i istočnoj Evropi”, rekao je Naidu.

On je istakao da je Indija i sama krenula putem ekonomske transformacije i da njen ekonomski rast iznosi 8,2 odsto, što je, kako je naveo, čini jednom od najbrže rastućih velikih ekonomija na svetu.

- Do 2025. godine izgradićemo bilionsku ekonomiju, tome smo veoma posvećeni, i to će nas učiniti trećim najvećim potrošačem na svetu”, podvukao je Naidu.

Biznis forum
Tanjug/​Dimitrije Goll

Prema njegovim rečima, Indija i Srbija bi mogle da imaju dosta koristi od bliskog ekonomskog partnerstva.

- Postoje prilike i za jedne iza druge, da sarađuejmo u oblasti poljoprivrede, preradi hrane, proizvodnji u oblasti industrije, farmaceutskoj industriji, generičkim lekovima, turizmu, zabavi, infrastruktiri, informacionih tehnologijma - rekao je Naidu.

Dodao je da dve zemlje mogu da imaju koristi od svojih stručnjaka, naročito u poljoprivrednoj i prehrambrenoj industriji, ističući da su kompanije iz Indije kupile kompaniju za proizvodnju traktora.

Naidu smatra da Srbija može da ima koristi i od kapaciteta koje Indija ima u proizvodnji visoko-kvalitetnih lekova, čije cene bi mogle da budu prihvatljive za srpski narod.

Navodeći da vlade obe zemalje jačaju okvire za veće ekonomsko angažovanje, potpredsednik Indije je istakao da su ti napori danas dodatno ojačani potpisivanjem dva sporazuma, koji se tiču poljoprivrede i vazdušnog saobraćaja.

Govoreći o potencijalima u razvoju turizma, Naidu je rekao da je Srbija “zaista fascinantna” zemlja po svojoj istoriji i po predelima i istakao da je srećan što je Srbija ukinula vize za građane Indije.

- To je izuzetno darežljiv gest koji je Srbija učinila kako bi pokazala koliko su odnosi sa Indijom važni - naveo je Naidu, dodajući da je i Indija uputila e-vizu za državljane Srbije kako bi podstakli turizam i trgovinsku razmenu.

Navodeći da Indija napreduje, što pokazuju i izveštaji Svetske banke i Svetskog ekonomskog foruma, potpredsednik Indije je konstatovao da su mogućnosti velike, te je pozvao dve zemlje da se ujedine i zajedno sarađuju.

Sve vesti sa biznis foruma Srbija - Indina možete pratiti OVDE.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 33 Pogledaj sve komentare
ela's picture

ela

Srbija je interesantna investitorima. Svako radno mesto je dobro doslo.

0 | 0
dea's picture

dea

U Srbiju svakim danom sve vise imnvestitora dolazi.

0 | 0
Petar Djakovic's picture

Petar Djakovic

Hvala Indiji! Obe vlade jačaju okvire za veću ekonomsko saradnju, danšnjim potpisivanje dva sporazuma to dodatno učinjeno. Srbija zemlja sa povraćenim ugledom!

0 | 0
Mašnica's picture

Mašnica

Indija je naš pravi prijatelj. Nadam se još boljim bilateralnim odnosima.

0 | 0
Mašnica's picture

Mašnica

Željno očekujemo nove indijske investitore.

0 | 0
pavle's picture

pavle

Divna zemlja, divan narod

0 | 0
Tara's picture

Tara

Srbija i Indija zajedno rade na unapredjenju dobrih političkih i ekonomskih odnosa, što je dobro za napredak obe zemlje.

0 | 0
ivan's picture

ivan

Veoma bitna poseta I maksimalno ostavljen dobar utisak.

0 | 0
Janko's picture

Janko

Zahvaljujući mudroj politici, zadržavamo dobre odnose i sa istokom i zapadom.

0 | 0
Stojan's picture

Stojan

Za potencijalne investitore smo interesantni jer imamo dobre odnose i sa Rusijom i EU.

0 | 0
dobri odnosi's picture

dobri odnosi

Sa Indijom imamo tradicionalno dobre odnose treba ih iskoristiti za ekonomsku saradnju.

0 | 0
Petko's picture

Petko

Raduju takve reci..!!

0 | 0
NK's picture

NK

Divna poseta. Spoljna politika na zavidnom nivou

0 | 0
Miloš's picture

Miloš

Indija je veran prijatelj Srbiji

0 | 0
Blingy's picture

Blingy

Sve bolji odnosi nasih zemalja.

0 | 0
Tasa's picture

Tasa

Sto vise investitora to je ekonomija jaca.

0 | 0
Mile's picture

Mile

Bitno je održavati i unapređivati odnose sa Indijom.

0 | 0
Fudbaler's picture

Fudbaler

Danas su obe zemlje na putu brzih ekonomskih reformi i teže socio-ekonomskom razvoju naših naroda. Indija je svesna potencijala koje Srbija kao ekonomija ima u ovom važnom regionu. Naravno da Srbija i Indija treba da brane interese.

0 | 0
Nikola's picture

Nikola

Odnosi Srbije i Indije su sve bolji a i njihova podrška nam puno znači.

0 | 0
Ema's picture

Ema

Сарадња је увек пожељна са искреним и важним пријатељима, који поштују националне интересе Србије.

0 | 0
Indijski prijatelji's picture

Indijski prijatelji

Ovo je dobra poseta za nas koju moramo znati iskoristiti.

0 | 0
Neca's picture

Neca

Indija je jos jednom dokazala da je pravi prijatelj Srbije!

0 | 0
Aleksa's picture

Aleksa

U Srbiju sada hoce svi da ulazu, od Indije, preko Rusije i Nemacke...

0 | 0
David's picture

David

Investicije sa Kinom su nam veoma uspesne i dace bog da ostane sve tako.

1 | 0
David's picture

David

Investicije sa Kinom su nam veoma uspesne i dace bog da ostane sve tako.

0 | 0
Nevena's picture

Nevena

Kina nam je jako veliki prijatelj i saradnik.

0 | 0
salle's picture

salle

istinski i iskren prijatelj nase zemlje

0 | 0
stevo1's picture

stevo1

Kina u Srbiji ima velikog prijatelja i pouzdanog strateskog partnera

0 | 0
Biljana's picture

Biljana

To je sve zahvaljujucii nasem predsedniku.

0 | 0
Sofija Kovačević's picture

Sofija Kovačević

Tek ce da bude vodeca destnacija i sire od regiona....

0 | 0
mila's picture

mila

treba iskoristiti sve te pogodnosti i ulagati u srbiju..

0 | 0
Slavica 's picture

Slavica

Velika čast za Srbiju što u našoj maloj zemlji, ogromna Indija vidi iskrenog prijatelja i pouzdanog partnera

0 | 0
Helena's picture

Helena

Indijski investitori su medju najcenjenijima u svetu .

0 | 0

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd