fbpx
Skip to main content
ljudi

NIKADA NE BISTE POGODILI: U Srbiji postoji 3.641 zanimanje, a sada su se na listi našli i NOVI POSLOVI

Foto: Profimedia/ilustracija
Od 1. januara u Srbiji je na snazi novi šifrarnik koji je obuhvatio 3. 641 zanimanje, a među novim poslovima našla su se zanimanja koja do sada zvanično nisu bila prepoznata na tržištu rada.

U novom šifrarniku sada su uvrštena zanimanja poput programera kompjuterskih igara, estradni imitator, igrač u noćnom klubu, disk džokej, kućne negovateljice/pomoćnice, bebi- siterke, žongler, klovn, mađioničar, zvonar, krupije, kobasičar...

Do usvajanja novog jedinstvenog kodeksa šifara polovinom prošle godine, u Srbiji je bila u upotrebi lista zanimanja iz 1990. godine, koja je u najvećem delu prevaziđena zbog dinamičnih promena na tržištu rada koje su uslovile nastanak novih zanimanja i nestanak starih, objašnjavaju u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

POSLOVNA REVOLUCIJA: Spavanje na radnom mestu postaje OBAVEZNO u ovoj državI

Primera radi, nisu bila prepoznata neka zanimanja, naročito u oblasti IKT, pa kada su se programeri prijavljivali na evidenciju NSZ nisu mogli da budu prijavljeni pod šifrom programer, jer ona nije bila prepoznata na tržištu rada, kaže državna sekretarka u Ministarstvu rada Bojana Stanić.

Programer
Foto: Profimedia/ilustracija

Takođe, nova zanimanja su primera radi, i javni beležnici i izvršitelji, koja ranije nisu postojala, a takođe novim šifrarnikom prepoznata su i brojna zanimanja u oblasti bankarskog sektora.

Stara klasifikacija objedinjavala je nekadašnje stručne spreme i zanimanje u jedno, a sada je to razdvojeno, jer se radi o dva različita obeležja radno aktivnog stanovništva.

DRŽAVE BLAGOSTANJA: U ovim evropskim zemljama plate prelaze 3.000 evra

Novi šifrarnik, kako je rekla Stanić, obuhvatio je 3. 641 zanimanje, a lista je usklađena sa potrebama privrede i tržišta rada u Srbiji, kao i sa međunarodnim standardom.

žongler
Foto: Profimedia

Jedinstveni kodeks šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada obuhvata pet šifrarnika- zanimanja, nivoa kvalifikacija, država, opština, i naselja.

Zasadio u Srbiji italijansku sortu lešnika, a sad ih prodaje na pijaci i lepo zarađuje

Novi šifrarnik, kako je objasnila Stanić, koristiće svim nadležnim službama i ministarstvima naročito Ministarstvu prosvete jer će moći da edukuje obrazovne profile za nedostajuća zanimanja.

žongler
Foto: Profimedia

Novi šifrarnik važan je, kaže, zbog prepoznavanja zanimanja na tržištu, što će doprineti tome da građani lakše dođu do posla, a njegovo uvođenje od velike je važnosti i za pracenje i analizu na tržištu rada u Srbiji.

OVO je 8 načina za NAJBOLJU UŠTEDU! Evo kako da vam novčanik bude STALNO PUN

Kako je ranije rečeno, važno je da se svi korisnici, pre svega, poslodavci i organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, ali i drugi subjekti u čijoj je nadležnosti vođenje evidencije u oblasti rada, praćenje i analiziranje rada i tržišta radne snage, kao i planiranje i razvoj ljudskih resursa, upoznaju sa novim konceptom i sadržajem novih šifrarnika da bi ih nesmetano koristili.

 - Značiće nam mnogo, jer ćemo imati statističke podatke o tome koliko na primer, programera imamo u zemlji, kao i druge profile i on neće biti statičan već će se dopunjavati u skladu sa potrebama na tržištu radne snage ukoliko se pojavi neko novo zanimanje - kaže Stanić.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
20 Beograd