Skip to main content
Palata pravde

Srbiji nedostaju mlade sudije: Pravnici u OVIM zanimanjima traže alternativu, a razlog je jednostavan!

Foto: Srbija Danas
U odnosu na prethodnu godinu, u 2018. smanjen je broj nerešenih, starih predmeta i skraćeno prosečno trajanje postupka.

Predstavljajući rezultate sudova, predsednik Vrhovnog kasacionog suda kao problem označava nedostatak mladih sudija, tek nekoliko ih ima oko 30 godina. Drugi deo struke većim problemom smatra to što mladi pravnici i ne žele da budu sudije, već biraju plaćenija zanimanja.

VELIKA PODVALA - META SRBIJA! 1000 puta veće šanse da poginete od terorizma kao hrišćanin u islamskom svetu!

VELIKA PODVALA - META SRBIJA! 1000 puta veće šanse da poginete od terorizma kao hrišćanin u islamskom svetu!

Dragomir Milojević iz Vrhovnog kasacionog suda kaže da sudstvo nije baš nešto mlado!

Sa dozom zabrinutosti, prvi čovek Vrhovnog kasacionog suda sumirao je podatak da je prosečna starost sudije u zemlji 54 godine. 

- Ja znam da u Srbiji nemamo maltene nijednog sudiju koji ima ispod 31-32 godine. Ranije je drugačije bilo, da smo čak sa 25, 26, 27 godina postajali sudije. Postavlja se pitanje kvaliteta, kada je prvi put izabran u 40 godina, kada će postići odgovarajući kvalitet - rekao je Milojević.

Sudija
Sudija
Foto: Profimedia

Za deo struke, međutim, starost sudije nije osnovni problem za profesiju koja se, podsećaju, nigde u svetu ne smatra mladom.

- Ranije su u sudstvo ulazili mladi pravnici, jer posle Drugog svetskog rata nije bilo mnogo sudija, nije bilo dovoljno pravnika i onda je svaki pravnik koji je želeo ulazio u sudstvo. Ulazile su mlade sudije, odmah posle fakulteta - kaže Dragana Boljević iz Društva sudija Srbije.

Srtučnjaci objašnjavaju zašto psihopatološke ličnosti vezuju za Srbe!

Srtučnjaci objašnjavaju zašto psihopatološke ličnosti vezuju za Srbe!

Danas, sudija mora da ima fakultet, ali i pravosudni ispit i radno iskustvo – od dve godine za sudiju Prekršajnog suda, do 12 godina za sudiju Vrhovnog kasacionog. Pre izbora, ocenjuju se i stručnost, osposobljenost, dostojnost. Sve to gotovo je nemoguće ispuniti pre 30. godine, u zemlji sa prosečim studiranjem od osam godina – smatraju u Jukomu.

- Naravno, za četiri godine se može završiti Pravni fakultet, ali je to retkost i pitanje je koliko studenti u roku završe studije žele da postanu sudije, s obzirom na to da plata sudija nije toliko primamljiva kao neki drugi poslovi, na primer advokatura - kaže Katarina Golubović iz Jukoma.

pravni-fakultet
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

I baš u tome, struka prepoznaje potencijalno najveći problem. A sve počinje od fakulteta.

Tri hiljade sudija u Srbiji predviđeno je sistematizacijom. Krajem 2018. bilo ih je 500 manje.

Postoji SLIKA koja dokazuje da je KOSOVO Albancima OBEĆANO! Evo kako je Zapad tražio IZGOVOR DA NAPADNE SRJ!

Postoji SLIKA koja dokazuje da je KOSOVO Albancima OBEĆANO! Evo kako je Zapad tražio IZGOVOR DA NAPADNE SRJ!

Boljevićeva kaže da je to veoma ozbiljan problem.

- Ozbiljan deo nije radio i to je samo delimično otklonjeno time što je 180 sudija sada, početkom godine stupilo na funkciju. U poslednjih desetak godina došlo je do odliva jednog dobrog pravničkog kadra iz sudstva i tužilaštva. To je bilo zbog neizvesne budućnosti - kaže ona.

Izvesniju budućnost, osim u advokaturi, mladi pravnici vide i u poslu notara, korporacijama, bankama. Uprkos tome, sudovi su 2018. rešili više predmeta nego 2017. Ali je zato rešeno manje starih predmeta.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd