fbpx
Skip to main content
Posao

SREĆA STANUJE U DANSKOJ: Ostavili iza sebe Veliku Britaniju i postali zemlja NAJZADOVOLJNIJIH radnika

Foto: Profimedia/ilustracija
U Danskoj su radnici u tehnološkoj industriji najsrećniji u Evropi

Danska je pretekla Veliku Britaniju i postala zemlja sa najsrećnijim radnicima u tehnološkim kompanijama u Evropi, pokazuje novo istraživanje konsultantske kuće BCG i Digital Hub Denmark, objavljeno u četvrtak.

SAD ODOBRILE PRVU VAKCINU: Počinje hitna upotreba, određeno ko su prioriteti

SAD ODOBRILE PRVU VAKCINU: Počinje hitna upotreba, određeno ko su prioriteti

AMERIKANAC NAPISAO SRAMNU OBJAVU O BALKANU, PA SE POKAJAO! Zbog reakcija Srba i Hrvata morao da ZAKLJUČA PROFIL (FOTO)

AMERIKANAC NAPISAO SRAMNU OBJAVU O BALKANU, PA SE POKAJAO! Zbog reakcija Srba i Hrvata morao da ZAKLJUČA PROFIL (FOTO)

NOVI DETALJI NAPADA U NJUJORKU: Vozilom uleteo među ljude, šestoro povređenih (VIDEO)

NOVI DETALJI NAPADA U NJUJORKU: Vozilom uleteo među ljude, šestoro povređenih (VIDEO)

Glavni grad Kopenhagen dom je nekih od najuspešnijih startap priča na kontinentu, koje uključuju "Just Eat", "Trust Pilot" i "Too Good To Go". Prema novoobjavljenom Globalnom indeksu sreće na poslu Digital Talent, 83 odsto danskih tehnoloških radnika reklo je da su "prilično srećni" ili "veoma srećni" na svom poslu, piše Biznis Insajder.

Istorijski gledano, London je redovno rangiran kao najpoželjnije mesto za tehnološke radnike na kontinentu, a istraživanje Linkedina iz 2019. godine brendiralo je glavni grad Velike Britanije kao atraktivniji za talete "od bilo kog drugog evropskog grada".

Novi izveštaj dodelio je zemljama prosečnu ocenu (u rangu od 1 od 100) na osnovu 17 različitih faktora, kao što su bonusi, kreativno radno okruženje, vreme putovanja na posao i naknada za godišnji odmor.

Istraživači ističu dansku radnu kulturu, koja naglašava jednakost, odnosno "ravnu hijerarhiju", gde se očekuje da zaposleni na svim nivoima preuzmu odgovornost i osete rezultate svog ličnog uticaja na projekte kao faktor rezultata.

Niko nije očekivao da će Danska biti tako visoko na listi

Globalno rangiranje pokazuje da su SAD i Australija izjednačeni na prvom mestu, sa rezultatom 76,4 od 100, a zatim sledi Danska (70,8), Kanada (69,8), Velika Britanija (69,4), Nemačka (68,2) i Francuska (67,4).

- Nismo očekivali da će se Danska naći tako visoko na listi, a zapravo je najbolja među evropskim zemljama i najbolja među državama u kojima se ne govori engleski -  rekla je Claudia Bruiant Ndege, direktorka BCG.

- Mnogi digitalni međunarodni talenti kao da su prevideli Dansku kao destinaciju u poređenju sa ostalim zemljama u studiji, ali možemo videti da su oni koji pronađu svoj put do ove zemlje u osnovi zaista zadovoljni svojim poslovnim životom.-

U razgovoru za Biznis Insajder, Lars Fjeldsoe-Nielsen, partner u venture capital kompaniji Balderton i bivši viši izvršni direktor Ubera, rekao je da "nije bio iznenađen" kada je video da se njegova domovina probija na listi.

- Koliko god volim London, jer ovde živim mnogo godina i nameravam da ostanem, postoje neki elementi zbog kojih je teže raditi - rekao je.

- London je veoma skup grad. Postoji zagušenje i javni prevoz može biti veoma zakrčen, ili je bar tako bilo pre pandemije. Trenutno vidite dosta slične dinamike koja se dešava sa tehnološkim talentima koji se sele iz Silikonske doline. -

Theo Andresier, inženjer koji se preselio iz Velike Britanije u Dansku da bi se zaposlio u finansijskoj firmi Nordic API Gateway, rekao je: - U Londonu sam radio puno dodatnih sati, ali ovde se to od mene uopšte ni ne očekuje. Ravnoteža između poslovnog i privatnog života ovde je zaista dobra i to je veliki deo razlike u kulturi između Velike Britanije i Danske -

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd