fbpx
Skip to main content
Pivo

SRPSKO PIVO SE SVE VIŠE PIJE U EVROPI: Evo koliko litara je izvezeno iz naše zemlje

Foto: Profimedia
Na takvoj poziciji Srbija bi mogla da zahvali uglavnom izvozu u Bugarsku, jer smo tamo izvezli najveću količinu piva i u najvećoj vrednosti, od 10,6 miliona evra.

Zemlje Evropske unije su prošle godine "popile" 57 miliona litara srpskog piva, što je našu državu ponovo smestilo na drugo mesto po izvozu piva u EU iz zemalja koje nisu njene članice.

Prema podacima Evrostata, jedino draže sa prostora van EU od srpskog piva, državama članicama je kao i prethodnih godina bilo meksičko pivo, koje je izvezeno u količini od 250 miliona litara.

SAMO U TRAVELLAND-U: HOTELI PO CENI APARTMANA!

SAMO U TRAVELLAND-U: HOTELI PO CENI APARTMANA!

SOLITER VREDAN 734 MILIONA DOLARA: Prostor od 1,5 miliona kvadratnih metara prodat preko interneta

SOLITER VREDAN 734 MILIONA DOLARA: Prostor od 1,5 miliona kvadratnih metara prodat preko interneta

Pčelari pretrpeli VELIKE GUBITKE, država će pomoći

Pčelari pretrpeli VELIKE GUBITKE, država će pomoći

Srbiju na ovoj listi prate Sjedinjene Američke Države sa 43 miliona litara i Belorusija sa 23 miliona litara.

Ukupna vrednost izvoza piva iz naše zemlje u EU bila je 20,1 milion evra. Posle Bugarske, najveću vrednost izvoza piva imali smo u Hrvatsku i to 3,8 miliona evra.

S druge strane, vrednost uvoza piva iz Evropske unije u Srbiju je u prošloj godini iznosila 18,7 miliona evra, gde je na prvom mestu Slovenija sa 4,9 miliona evra, zatim Nemačka sa 3,1 milion evra i Češka iz koje je uvezeno 2,5 miliona vrednosti piva.

Preživeo zahvaljujući pivu!
Foto: Profimedia

Srbija je pivo izvozila po prosečnoj ceni od 0,35 evra po litru a uvozila po prosečnoj ceni od 0,44 evra po litru.

Pivo se iz naše zemlje najjeftinije izvozilo u Mađarsku 0,3 evra po litru, Bugarsku 0,34 evra po litru i Hrvatsku 0,36 evra po litru, kaže ekonomista Miroslav Zdravković. Najskuplje je izvoženo u Belgiju i to 3,43 evra po litru i Dansku 2,91 evro po litru.

U Srbiji postoji šest velikih pivara, a registrovano je još oko 20 mikro-pivara koje posluju na domaćem tržištu, mada se smatra da ih postoji još oko 40 koje nisu zvanično registrovane.

- Srbija po otvaranju pivara prati evropski trend, pa se tako male i mikro pivare otvaraju takoreći svakodnevno i u stvarnosti ih ima znatno više od zvanično registrovanih. Kraft pivare su na našem tržištu od 2012. godine kada su imale udeo nešto ispod jedan odsto, ali je trend rastući i za samo četiri godine su duplirale svoje tržišno učešće - kazala je ranije izvršna menadžerka Udruženja pivara Srbije Rebeka Božović.

Točilice piva
Foto: Profimedia

Prošle godine je u Evropskoj uniji (EU) proizvedeno više od 39 milijardi litara piva, što je oko 76 litara po stanovniku.

Pored toga, EU je u 2018. godini proizvela više od milijardu litara piva u kome je bilo manje od 0,5 odsto alkohola ili uopšte nije bilo alkohola.

Dve trećine piva koji sadrži alkohol proizveden u EU stiglo je iz šest država članica.

Nemačka je bila najviši proizvođač u 2018. godini sa proizvodnjom od 8,3 milijarde litara (ili 21 odsto ukupne proizvodnje u EU). Drugim rečima, otprilike svako od pet piva koja sadrže alkohol proizveden u EU potiče iz Nemačke.

Nemačku su pratile Velika Britanija (proizvedeno 4,5 milijardi litara, ili 12 odsto), Poljska (četiri milijarde litara), Španija, Holandija i Belgija.

U poređenju sa 2017. godinom, Italija je zabeležila najveći porast proizvodnje piva koja sadrži alkohol (21odsto), a slede Mađarska (11odsto) i Češka (šest odsto). Suprotno tome, proizvodnja piva u Ujedinjenom Kraljevstvu pala je za 20 odsto, u Austriji i Slovačkoj za 10 odsto.

Usvojeno idejno rešenje za "Tiršovu 2", radovi verovatno od proleća

Usvojeno idejno rešenje za "Tiršovu 2", radovi verovatno od proleća

UNOSAN BIZNIS: Obogatio se prodajom santi leda s Grenlanda

UNOSAN BIZNIS: Obogatio se prodajom santi leda s Grenlanda

PREDSEDNIK PODELIO LEPE VESTI: Prosečna plata u januaru će biti 500 EVRA!

PREDSEDNIK PODELIO LEPE VESTI: Prosečna plata u januaru će biti 500 EVRA!

Srbija se ne nalazi među onima koji najviše piva popiju u Evropi, ali je po ispijanju piva "dobro" pozicionirana u regionu. U našoj zemlji mesečno se popije oko pet litara piva po glavi stanovnika što je godišnje 60 litara. Ispred nas je Hrvatska sa 83 litra godišnje.

Česi uporno drže primat u ispijanju piva i to sa 143 litra godišnje po glavi stanovnika, dok na listi najvećih pivopija u Evropi Nemci zauzimaju drugo mesto i ne zaostaju mnogo za Česima.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd