Skip to main content
selo

OVO JE GLAVNI ADUT U DŽEPU SRPSKE PRIVREDE: Ako živite na nekoj od ovih lokacija u Srbiji - zasučite rukave, OVDE LEŽI NOVAC!

Foto: Profimedia/ilustracija
Glavni "adut u džepu" srpske privrede moglo bi u narednim godinama da postane rudarstvo, ako se na nekoj od 127 lokacija u Srbiji gde međunarodne kompanije istražuju, i pronađu nove, značajne količine zlata, srebra, bakra i litijuma.

Strateško partnerstvo RTB Bor s kineskim "Ziđinom", preuzimanje Smederevske železare od strane kineske HBIS Grupe, ali i informacija da je kanadska istraživačka firma "Medgold risorsis" nedavno otkrila na granici s Bugarskom i Makedonijom bogat sloj zemljišta u kojem leže velike količine zlata i srebra, pokazuje, tvrde stručnjaci, da srpsko rudarstvo čekaju bolji dani. 

ŽELITE VEĆU PLATU!? Onda OVA pravila morate ispoštovati! NOVA UREDBA STUPILA NA SNAGU!

U "rudarskoj groznici" u Srbiji trenutno učestvuje oko 25 kompanija, a samo u istraživanje ruda uloženo je prethodne godine oko 60 miliona evra. 

Međutim, geološka istraživanja na terenu, osim što su skupa i traju dugo, ne znače da će vađenje rude i početi, jer pre otvaranja rudnika, predstoje godine kalkulacija i analiza da li se pokretanje posla uopšte isplati. 

Rudari
Foto: Profimedia/ilustracija

Miroslav Ignjatović iz Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo Privredne komore Srbije kaže da je jedno od najznačajnijih investicija u rudarstvo Srbije nalazište Čukaru Peki kod Bora. 

Oporavlja se rudarstvo u Srbiji: Zabeležen značajni napredak rudarskog sektora!

- Tokom perioda eksploatacije projekta Čukaru Peki, Srbija i Bor će imati direktnu korist od oko 450 miliona dolara kroz poreze i rudnu rentu - navodi Ignjatović. 

Poskupela drva za ogrev, evo i koliko

Stručnjaci Geološkog zavoda Srbije smatraju da zbog rudnih resursa srpsko rudarstvo može da očekuje "svetlu budućnost". 

Zamenik direktora Geološkog zavoda Srbije Predrag Mijatović
Zamenik direktora Geološkog zavoda Srbije Predrag Mijatović
Tanjug/​Filip Krainčanić

Međutim, da bi se to i ostvarilo, potrebna su značajna ulaganja, kaže geolog Predrag Mijatović.

- Ulaganje u istraživanje su dugotrajna i to nije proces koji se može završiti za godinu ili dve, za to je potrebno najmanje sedam do deset godina - kaže Mijatović.

Srbija ima svetski adut! Jadarski basen krije rešenje za probleme velikih kompanija!

A cilj Vlade Srbije, da rudarstvo u BDP-u Srbije učestvuje sa pet odsto, biće postignut narednih godina, izjavio je nedavno Dominik Roberts, direktor operacija u kompaniji Mineco LTD, koja ima rudnike u Srbiji i BiH.

Prosečna plata premašila 50.000 dinara: Zarade u javnom sektoru veće nego u privatnom

Smatra da je od ovih ekonomskih pokazatelja važnije to što će u narednim godinama rudarstvo obezbediti posao za desetine hiljada radnika u sektoru koji trenutno broji oko 25.000 zaposlenih. 

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
6 Beograd