fbpx
Skip to main content
Naplatna rampa

Šta ako nemate novac da platite putarinu?

Foto: Profimedia
Vozač koji igrom slučaja na naplatnoj rampi nema ni karticu ni gotovinu ne može kao nekada da napiše izjavu i obeća da će račun platiti u roku od osam dana

Dok u Hrvatskoj vozači koji na naplatnoj rampi nemaju ni novac ni platnu karticu pišu posebnu izjavu o neplaćenoj putarini, uz obavezu da je plate u roku od 15 dana, u Srbiji ćete ukoliko se nađete u takvoj situaciji morati, ipak, da potražite pomoć prijatelja. Odnosno, da sačekate na naplatnoj rampi dok vam neko ne donese novac - što važi čak i za strance. 

RUSI SU AMATERI U PIĆU ZA OVU NACIJU: Evo ko u Evropi najviše konzumira alkohol i NA KOM SU MESTU SRBI!

RUSI SU AMATERI U PIĆU ZA OVU NACIJU: Evo ko u Evropi najviše konzumira alkohol i NA KOM SU MESTU SRBI!

Izuzetak su samo oni koji su pokradeni tokom putovanja, ali moraju da to dokažu policijskim zapisnikom. U tom slučaju, važi posebna procedura i mogućnost da putarinu plate kasnije. Mogućnost naknadne naplate putarine na osnovu izjava u našoj zemlji ukinuta je još 2012. godine zbog mnogih zloupotreba, uglavnom auto-prevoznika. 

- Sve do 31. 5. 2012. u Srbiji je postojala mogućnost pisanja izjave, uz obavezu da se putarina plati u roku od osam dana. Međutim, dešavalo se to da su vozači auto-transportnih preduzeća masovno pisali izjave. Novac koji su dobijali za te namene zadržavali su za sebe - objašnjavaju u Putevima Srbije.

Autoput
Foto: Profimedia/ilustracija

Kažu da su ovakvu mogućnost uveli da bi olakšali ljudima koji se nađu u neprijatnoj situaciji. Ipak, takva pogodnost pretvorila se u sistemsku zloupotrebu i veliko opterećenje za ovo preduzeće u kome je postojala čitava služba za obradu ovih formulara. 

- Vozači su videli u tome način da zarade. U jednom trenutku nakupilo se čak 159.080 nenaplaćenih izjava koje sudovi nisu procesuirali. Bili smo prinuđeni da ukinemo izjave. Tako sada ako neko nema novca, mora da zove prijatelj i ili rođaka - objašnjavaju. Ali oni tvrde da se ovakve situacije izuzetno retko događaju, svega dva ili tri puta godišnje. 

VELIKI MEĐUNARDODNI SAJAM PREHRAMBENE INDUSTRIJE U RUSIJI: Ovih 12 kompanija će predstavljati Srbiju (FOTO)

VELIKI MEĐUNARDODNI SAJAM PREHRAMBENE INDUSTRIJE U RUSIJI: Ovih 12 kompanija će predstavljati Srbiju (FOTO)

Prema podacima hrvatskog preduzeća za puteve, prošle godine je do njihovih naplatnih rampi svakoga dna, u proseku, stizalo šest vozača koji nisu imali ni novac ni kreditnu karticu. Što je, kažu, zanemarljivo u odnosu na ukupan broj vozila na auto-putu. U ovakvim slučajevima vozači moraju da popune poseban formular na osnovu koga mu se ispostavlja račun koji moraju da plate u roku od 15 dana.

Procedura je komplikovanija ukoliko vozač istovremeno nema ni lična dokumenta, jer tada mora da interveniše i policija koja pravi zapisnik. Tek kada od MUP-a, na osnovu registracije, dobiju tačne podatke o vlasniku (ne veruju na reč), zaposleni će ispostaviti račun za naknadnu naplatu putarine.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd