fbpx
Skip to main content
Nemačka

Državljanstvo ili učinak? Nemci MANJE PLAĆAJU stranim državljanima, za ISTE POSLOVE

Foto: Profimedia/ilustracija
Iako imaju iste kvalifikaciju i rade isti posao, stranci u Nemačkoj po pravilu imaju manju platu od Nemaca.

I to važi za sva zanimanja. Razlika prosečne plate iznosi čak 22 procenta.

Prema analizi nemačke Savezne agencije za rad, o kojoj pišu berlinske dnevne novine "Velt", prosečna bruto plata u Nemačkoj za osobe koje rade puno radno vreme i plaćaju sve socijalne doprinose, krajem 2017. iznosila je 3.209 evra mesečno. Bruto plata je plata pre odbijanja socijalnih doprinosa i poreza. 

Obustavljen rast zaposlenosti u SAD, OVO je RAZLOG

Obustavljen rast zaposlenosti u SAD, OVO je RAZLOG

Zaposleni koji imaju nemačko državljanstvo zarađivali su prosečno 3.294 evra, dok su stranci prosečno zarađivali 2.463 evra. Razlika je, dakle, 22 odsto. Ali, i između stranaca postoje razlike. Najlošije su plaćeni zaposleni iz zemalja iz kojih poslednjih godina dolazi najviše potražilaca azila (Sirija, Avganistan, Irak, Nigerija, Eritreja, Iran, Pakistan i Somalija). Oni prosečno zarađuju 1.839 evra mesečno bruto. I te razlike važe za sve nivoe zanimanja – pomoćne radnike, kvalifikovane radnike, specijaliste i stručnjake. 

Radnici
Foto: Profimedia/ilustracija
Isti posao, razlika u plati 

Prema analizi Savezne agencije za rad, i stranci koji imaju iste kvalifikacije i rade isti posao zarađuju delimično znatno manje. Kao pomoćni radnici Nemci zarađuju prosečno 2.313 evra bruto, stranci kao pomoći radnici zarađuju prosečno 1.918 evra bruto, dok stranci iz osam zemalja iz kojih dolazi najviše potražilaca azila kao pomoćni radnici zarađuju prosečno 1.647 evra bruto. 

Vučić najavio VELIKU INVESTICIJU: Šanse za dolazak su ODLIČNE, nova radna mesta će OJAČATI SRBIJU

Vučić najavio VELIKU INVESTICIJU: Šanse za dolazak su ODLIČNE, nova radna mesta će OJAČATI SRBIJU

Sličan jaz se vidi i kod stručnjaka (akademski obrazovanih i drugih visoko kvalifikovanih osoba): Nemci zarađuju prosečno mjesečno 5.333 evra bruto, stranci 4.960 evra bruto, a stranci iz osam zemalja s najvećim brojem potražilaca azila 4.394 evra bruto. Razlike se uočavaju i kad Nemci i stranci s istom kvalifikacijom obavljaju isti posao. 

Najmanja razlika između Nemaca i stranaca je na poslovima koji su ionako najlošije plaćeni. Kod čistača i čistačica Nemci recimo zarađuju 1.765 evra bruto, stranci 1.761 evro bruto, a stranci iz osam zemalja s najvećim brojem potražilaca azila 1.655 evra bruto. 

Predsednik Vučić najavio veliku investiciju: Država planira da uloži 500 miliona evra u putnu mrežu u Sremu

Predsednik Vučić najavio veliku investiciju: Država planira da uloži 500 miliona evra u putnu mrežu u Sremu

Radne snage ima 

Analiza Savezne agencije za rad pokazuje takođe da u Nemačkoj ne nedostaje radne snage generalno. Jer, u prošloj godini je bilo prosečno 796.000 nepopunjenih radnih mesta, dok je nezaposlenih bilo prosečno 2.300.000, dakle tri puta više. Pritom su kao nezaposlene vođene samo one osobe koje su odmah mogle da preuzmu posao, dakle nisu bile bolesne ili na nekoj prekvalifikaciji. Ukupno je posao u 2018. u Nemačkoj tražilo prosečno 4.400.000 osoba.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-1 Beograd